Saturday, 2. December 2023.
Unsko-sanski kanton 13° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

24. Septembra. 2023. Bosna i Hercegovina
Zakonom o NVO u RS-u žele ugušiti sve kritike na račun vlasti

Vlasti u RS-u nastavljaju s ograničavanjem fundamentalnih prava u ovom entitetu. Nakon usvajanja zakona o kleveti na red je došao Zakon o neprofitnim organizacijama. Naime, NSRS bi već naredne sedmice trabala razmatrati zakon kojim će, ukoliko bude usvojen, biti nametnut strogi nadzor nad radom nevladinih organizacija u tom entitetu, a one koje dobivaju bilo kakva sredstva iz inozemstva obavezati da se registriraju kao “strani agenti”. Ovakve odredbe institucije Evropske unije, Vijeća Evrope i OSCE-a okarakterisale su nedemokratskim. Da li je konačni cilj vlasti ugušiti sve kritike na njihov račun?

Organizacije u RS-u koje se djelimično ili u potpunosti finansiraju iz inostranstva biće označene kao agenti stranog uticaja. Kao i u slučaju kriminalizacije klevete, udruženja i aktivisti upozoravaju na pogubnost ovakvog zakona po demokratiju.

“Targetiranje neprofitnih organizacija kao stranih agenata, diskriminacija u odnosu na udruženja koja se finansiraju samo iz budžeta, zabrana političke aktivnosti, što je protiv Ustava BiH i RS-a, da ne govorimo o evropskim konvencijama koje se tiču fundamentalnih prava na udruživanje, okupljanje, slobodu mišljenja i govora – sve se to ovim zakonom krši”, ističe Aleksandar Žolja, predsjednik Udružnja Helsinški parlament građana Banjaluka.

Aktivisti vjeruju da je zakon usmjeren protiv organizacija koje na bilo koji način propituju i kritikuju poteze vlasti. Apsurdno je, navode, i to što su neke nevladine organizacije koje su sada na udaru osnovane upravo jer vlast nije u dovoljnoj mjeri radila svoj posao.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision