Tuesday, 5. December 2023.
Unsko-sanski kanton 0° C Snow
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

8. Januara. 2023. Bosna i Hercegovina
Zakon o unutrašnjoj trgovini trebao bi doprinijeti smanjenju sive ekonomije

Federalno ministarstvo trgovine je u zadnjem kvartalu 2022. godine pripremilo i uputilo na mišljenje nadležnim federalnim organima Prednacrt novog zakona o unutrašnjoj trgovini s ciljem da se novim zakonskim uređenjem omogući efikasniji inspekcijski nadzor, unaprijedi nivo zaštite potrošača te da se smanji siva ekonomija u ovoj privrednoj djelatnosti.

On će biti na dnevnom redu jedne od skorih redovnih sjednica Vlade Federacije BiH, u skladu sa Programom i dinamikom rada Vlade, radi utvrđivanja nacrta i upućivanja u redovnu parlamentarnu proceduru, istakli su za Fenu iz Federalnog ministarstva trgovine.

Razlog za donošenje ovog Zakona je ostvarivanje kvalitetnog zakonskog okvira za dalji razvoj oblasti trgovine u Federaciji BiH.

Također, za četvrti kvartal ove godine u Ministarstvu je planirana izrada Prednacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kontroli cijena, a cilj izmjena i dopuna zakona je da se propišu kazne koje bi imale jaču i efektivniju preventivnu ulogu.

“Prevashodni razlog za navedene izmjene i dopune su relativno niske kazne u važećem zakonu, koje kao takve ne mogu ispuniti funkciju prevencije činjenja prekršaja, niti mogu imati potreban represivan učinak na prekršitelje”, naveli su iz Ministarstva.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision