Sunday, 14. August 2022.
Unsko-sanski kanton 27° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

6. Jula. 2022. Bosna i Hercegovina
Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS danas pred Ustavnim sudom BiH

Ustavni sud BiH danas bi na plenarnoj sjednici u Sarajevu trebalo da razmatra zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića za ocjenu ustavnosti Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakona o dopunama Zakona o republičkoj upravi.

Džaferović je krajem prošlog mjeseca uputio Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti ova dva zakona i zatražio njihovo ukidanje.

“Uklanjanje ovih propisa jeste jedino efikasno sredstvo za osiguranje prava i zaštitu zdravlja i života građana, slobodu kretanja robe i usluga, slobodnu tržišnu privredu u BiH, zabranu diskriminacije i uspostavljanja funkcionalnog političkog i ekonomskog poretka”, saopšteno je ranije iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima predviđeno je uspostavljanje agencije za lijekove i medicinska sredstva Republike Srpske, a propisano je da Vlada RS u određenom vremenskom okviru imenuje direktora i druga tijela agencije.

Zakonom o dopunama Zakona o republičkoj upravi predviđa se nova republička upravna organizacija – agencija za lijekove i medicinska sredstva Republike Srpske i propisuju poslovi koje ona obavlja.

Usvajanje Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske bio je prvi potez koji je RS povukla s ciljem vraćanja nadležnosti sa nivoa BiH.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision