Monday, 27. May 2024.
Unsko-sanski kanton 24° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

27. Augusta. 2023. Bosna i Hercegovina
Zakon o kriminalizaciji klevete na snazi u Republici Srpskoj

Na snagu je jučer, stupio zakon kojim je kleveta u Republici Srpskoj kriminalizirana. Medijska zajednica i stručnjaci upozoravalju kako će njegova primjena, zadati snažan udarac slobodi izražavanja. Osoba koja smatra da je oklevetana prijedlog može podnijeti nadležnom tužiteljstvu koje će razmotriti hoće li biti pokrenut kazneni postupak. Zakon će se, odraziti i na ostatak Bosne i Hercegovine. Narodna skupština Republike Srpske zadužila je Vladu da u naredna tri mjeseca izradi nacrt Zakona o medijima. Novinari smatraju i upozoravaju kako je sve pogrešno zamišljeno.

Nakon kriminalizacije klevete u Krivičnom zakoniku Republike Srpske, kojem su se oštro protivili u novinarskoj zajednici i NVO, uskoro možemo očekivati i novi Zakon o medijima, za koji novinari smatraju da ga je trebalo usvojiti prije nego se uopšte počelo razmišljati o krimninalizaciji klevete.

“Ono što smo mi stalno govorili na početku je da sjednemo svi zajedno i rekli smo hajde da napravimo paket zakona koji će riješiti sva pitanja, ova kriminalizacija klevete neće riješiti to pitanje, ni pisanje portala bez impresuma, ovaj zakon neće riješiti nijefan problem”.-kazao je novinar DEJAN ŠAJINOVIĆ, novinar

Novi zakon treba da bi normirao neke stvari koje su u Republici Srpskoj prilično maglovite kada su u pitanju mediji, kao što je definisanji koje informacije o medijima trebaju biti javne, portali bez impresuma i slično. Međutim, ako se bude zakon donio preko noći kao što je to bilo sa kriminalizacijom klevete, novinari ističu da onda ne treba ni učestvovati u njegovoj izradi.

NENAD STEVANDIĆ, predsjednik NSRS juče je izjavio

“U Sloveniji za ono oko čega je bila hajka u Republici Srpskoj se automatski ide u zatvor, a ovdje se plati do hiljadu do tri hiljade KM, tako da ne možemo reći da naš zakon nije liberalniji. ostavićemo vremenu da se taj medijski prostor i dalje uređuje nekim drzugim zakonima, ali ovo je neka vrsta početka”.

Dok je novi Zakon o medijima tek na početku, novinarka udruženja, NVO u Republici Srpskoj ističu i dalje da je kriminalizacija krevete kraj svih sloboda govora i izražavanja i obračun vlasti sa neistomišljenicima.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision