Tuesday, 27. February 2024.
Unsko-sanski kanton 8° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

10. Novembra. 2022. Zanimljivosti
Zakerberg prelomio, “Meta” otpušta 11.000 zaposlenih

“Meta” otpušta 13 odsto svog osoblja, ili više od 11.000 zaposlenih, saopštio je zaposlenima izvršni direktor Mark Zakerberg.

Izvršni direktor Mete, Mark Zakerberg, zaposlenima se obratio u pisanoj formi i saopštio im da je donio neke od najtežih odluka u istoriji kompanije.

“Odlučio sam da smanjim naš tim za oko 13 odsto i pustim da ode više od 11.000 naših talentovanih kolega. Takođe, preduzimamo niz dodatnih koraka da postanemo racionalnija i efikasnija kompanija tako što ćemo smanjiti diskrecionu potrošnju i produžiti zamrzavanje zapošljavanja do sledećeg kvartala”, naveo je Zakerberg.

Akcije “Mete” su u srijedu ujutro porasle za oko 7,7 odsto.

Do otpuštanja dolazi usred veoma teškog perioda kroz koji prolazi Fejsbukova matična kompanija “Meta”, koja je krajem oktobra dala prilično mlake smjernice za očekivanu zaradu u četvrtom kvartalu koja je prestrašila investitore i izazvala pad njenih akcija za skoro 20 odsto.

Investitori su zabrinuti zbog rastućih troškova i izdataka “Mete”, koji su u trećem kvartalu skočili 19 odsto, u odnosu na prethodnu godinu na 22,1 milijardu dolara. Ukupna prodaja kompanije opala je četiri odsto, za 27,71 milijardi dolara u kvartalu, dok je njen operativni prihod opao za 46 odsto u odnosu na prethodnu godinu na 5,66 milijardi dolara.

“Želim da preuzmem odgovornost za ove odluke i za to kako smo došli u ovu situaciju. Znam da je ovo teško za sve, a posebno mi je žao onih koji su pogođeni ovom odlukom“, napisao je Zakerberg.

Zaposleni će dobiti 16 nedeljnih plata, plus dvije dodatne nedjeljne plate za svaku godinu radnog staža, naveo je Zakerberg. Meta će im pokriti zdravstveno osiguranje sledećih šest mjeseci.

“Meta” uveliko ulaže u metaverzum, koji se generalno odnosi na digitalni svijet koji tek treba da se razvije, a kome se može pristupiti preko naočara i slušalica za virtuelnu stvarnost. Ova pozamašna investicija koštala je “Metu” 9,4 milijarde dolara do sada, a kompanija predviđa da će gubici “značajno rasti u odnosu na prethodnu godinu“.

Zakerberg je tokom razgovora sa analitičarima u okviru izveštaja o poslovanju u trećem kvartalu rekao da “Meta” planira da “usmjeri investicije na mali broj oblasti kod kojih se očekuje prioritet rasta” tokom naredne godine.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision