Monday, 4. December 2023.
Unsko-sanski kanton -1° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

7. Jula. 2017. Bosna i Hercegovina
Zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i hrvatske Vlade

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i hrvatska Vlada održat će u petak u Sarajevu zajedničku sjednicu i pritom potpisati nekoliko sporazuma od obostrane važnosti.

Trebalo bi biti potpisano najmanje pet međudržavnih sporazuma, ugovora i protokola vezanih za europsko partnerstvo, turizam, mlade, nestale osobe te za zaštitu tajnih podataka.

Članovi hrvatske Vlade stigli su u Sarajevo u četvrtak, a hrvatski premijer Andrej Plenković odmah se po dolasku u glavni grad Bosne i Hercegovine odvojeno sastao s predsjedateljem Vijeća ministara Denisom Zvizdićem te članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

“Očekujem da zajednička sjednica otvori put ministrima da unaprijede odnose u pojedinim područjima. Na taj smo način poslali stratešku poruku o Bosni i Hercegovini kao našoj susjednoj, prijateljskoj državi, kojoj želimo pružiti ruku na europskom putu. Smatramo da je to ključ njezinog kvalitetnog funkcioniranja, a ujedno želimo i riješiti neka otvorena pitanja”, rekao je Plenković novinarima nakon sastanka sa Zvizdićem.

Prema priopćenju objavljenom nakon susreta, dvojica sugovornika izrazili su zadovoljstvo suradnjom i dinamikom razvitka odnosa dviju prijateljskih zemalja posvećenih promociji stabilnosti i napretka regije.

Brojni zajednički projekti

Ocjena je kako održavanje zajedničkih sjednica vlada ubrzava rješavanja značajnih bilateralnih pitanja i doprinosi poboljšanju političkih odnosa u cijeloj regiji.

Zvizdić je zahvalio Plenkoviću na kontinuiranoj potpori Hrvatske euroatlantskim integracijama Bosne i Hercegovine.

Izrazio je zanimanje njegove zemlje za izradu i provedbu zajedničkih projekata usmjerenih ka povezivanju, gospodarskom napretku i ubrzanju kretanja ljudi, roba i kapitala, priopćeno je.

Najavio je i kako će se na dnevnom redu u petak naći većina otvorenih pitanja u odnosima između dvije države, no posebna će pozornost biti posvećena onima koja se mogu riješiti razmjerno brzo i od čega obje strane mogu imati izravnu korist.

Po njemu, dvije strane fokusirat će se na otvaranje novih graničnih prijelaza, uključujući i one za željeznički promet, pitanje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori te na važne infrastrukturne projekte kao što je Jadransko-jonska autocesta i korištenje hidroenergetskih potencijala.

Najavljeno je i da će se razgovarati o planovima za gradnju Pelješkog mosta.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision