Monday, 16. May 2022.
Unsko-sanski kanton 22° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

7. Juna. 2014. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno, Vijesti
Zajednička akcija bh. vojnika i pripadnika EUFOR-a za pomoć poplavljenim područjima

Višednevna operacija “Zajednički napor – 14″, u kojoj će učestvovati Oružane snage BiH i EUFOR-a u saradnji s Ministarstvom sigurnosti BiH, kao pomoć civilnim strukturama na saniranju šteta od poplava, operativno počinje danas, a učesnici vježbe već nekoliko dana su na terenu gdje prikupljaju podatke.

U operaciji učestvuje oko 700 vojnika Oružanih snaga BiH i 450 pripadnika EUFOR-a, s helikopterskim jedinicama, kamionima, građevinskim mašinama, kontejnerima za smještaj evakuiranog stanovništva, a na raspolaganju imaju dva pontonska mosta.

Kako je u izjavi za Agenciju FENA potvrdio glasnogovornik Ministarstva sigurnosti BiH Admir Malagić predviđeno je da vježba traje do 20. juna, ali ukoliko bude potrebe bit će i produžena te je dodao da postoji 19 zahtjeva stanovništva za pomoć u saniranju šteta od poplava, ali taj broj će se sigurno povećavati.

– Ovo praktično neće biti samo vježba, nego rad na terenu, odnosno sanacija poplavama uzrokovanih šteta. Učesnici vježbe će raditi na čišćenju terena, odvozu otpada, dezinfekciji, dezinsekciji, ali  u svemu što bude potrebno. Predviđeno je i testiranje zemljišta i voda na poplavljenim područjima posebno u Posavini – pojasnio je Malagić.

Naglašava da će u ovoj zajedničkoj vježbi biti obuhvaćeni najviše poplavljeni gradovi odnosno gradovi u slivu Bosne – Zenica, Maglaj, Doboj i Šamac, drugi dio djelovanja bit će od Šamca prema Brčkom, dok je treći pravac Šekovići, Zvornik do Bijeljine.

Naveo je da će se u Maglaju čistiti prostor oko osnovne škole i obdaništa, vršit će se dezinfekcija i dezinsekcija u bolnici, u Doboju će biti organiziran odvoz otpada, dezinfekcija zgrada te transport humanitarne pomoći, a u Posavskom kantonu odvoz smeća i u Kalesiji su predviđeni radovi na sanaciji terena.

U Posavini će se testirati zemljište i eventualno zagađenje voda, dezinfekcija i dekontaminacija predviđena je za Orašje, Domaljevac, Bosanski Šamac i Odžak, dok će dezinfekcija i deratizacija biti u Tuzli  te transport humanitarne pomoći za Lopare.

Iz Željeznog Polja, u općini Žepče, vršit će se odvoz otpada, u Bijeljini i Šamcu predviđena je dezinfekcija ulica, parkova i ostalih javnih površina, dok je za Brčko predviđen transport humanitarne pomoći.

– Putem Operativno-komunikacijskog centra 112 stizat će i ostali zahtjevi koji će se dalje prosljeđivati EUFOR-u i Oružanim snagama BiH te će se na osnovu zahjteva loklanih zajednica i civilne zaštite tokom trajanja vježbe utvrđivati prioriteti djelovanja i čišćenja – ističe Malagić.

Naime ranije je bila planirana vježba Oružanih snaga i EUFOR-a na Manjači koja se ticala pomoći civilnim strukturama u slučaju prirodnih i drugih nesreća. Vježba je bila zamišljena, ali budući da sada postoji stvarna situacija u Bosni i Hercegovini vježba će biti usmjerena u tom pravcu.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision