Saturday, 10. December 2022.
Unsko-sanski kanton 12° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

24. Jula. 2017. Bosna i Hercegovina
Zaevu uručena “Mostarska povelja mira”
Predsjedniku Vlade Makedonije Zoranu Zaevu sinoć je u Mostaru uručena “Mostarska povelja mira” za doprinos uspostavljanju regionalne saradnje.

Nagradu dodjeljuje Centar za mir i multietničku saradnju Mostar povodom obnove Starog mosta koji je svečano otvoren na današnji dan prije 13 godina.

Zaev i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić potom su potpisali “Mostarsku povelju mira” i spustili vijenac sa Starog mosta u pomen na sve žrtve rata.

Zaev je rekao da se iz Mostara danas šalje poruka mira, te istakao da u regionu ima lidera koji gledaju u budućnost, znaju da sarađuju, jer se saradnjom gradi bolja budućnost.

– Ovaj naš multietnički region itekako treba mir. Prošlost je bila surova, ali svi smo izvukli poruke iz toga – izjavio je Zaev novinarima u Mostaru.

Zvizdić je rekao da je Mostar uspio da sačuva multietnički karakter i da predstavlja istinski simbol suživota, mira i dobre saradnje među ljudima, kao i realizacije cilja da BiH postane dio evropske porodice.

On je poručio da će Stari most, Mostar i BiH trajati i biti jedinstveni.

Zaev i Zvizdić prethodno su posjetili mjesto Rotimlja kod Mostara gdje je 2004. godine u padu aviona poginuo tadašnji makedonski predsjednik Boris Trajkovski i članovi njegove pratnje. Makedonski premijer je položio vijenac na mjestu pada aviona.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision