Srijeda, 26. Avgusta 2020.
Unsko-sanski kanton 10° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

26. Avgusta. 2020. Svijet
Zaev podnio Sobranju prijedlog sastava nove Vlade Sjeverne Makedonije

Mandatar za premijera Sjeverne Makedonije Zoran Zaev podnio je danas Sobranju prijedlog sastava i program rada nove koalicione Vlade.

Zaev je u parlament došao sa svih 19 ministara koliko će imati nova koaliciona Vlada njegovog SDSM i albanske DUI Alija Ahmetija, umjesto dosadašnjih 26.

– Program rada Vlade u potpunosti oslikava posvećenost svih političkih partija koje su dio ove kolacije za beskompromisnu borbu protiv kriminala i korupcije, temeljito pročišćavanje pravosuđa i provjeru porijekla imovine i para svih funkcionera – rekao je Zaev novinarima pred parlamentom, preij nego što je podnio prijedlog i program rada novog kabineta.

Mandatar i lider SDSM očekuje da će početkom naredne sedmice Sjeverna Makedonija već imati novu Vladu, za koju je predložio “izvanredan sastav kadidata”, i istakao da “vjeruje da slijedi jedan četvorogodišnji neponovljiv pozitivan period za građane i zemlju”.

Prema riječima Zaeva, građani Sjeverne Makedonije će dobiti stabilnu, efikasnu i odgovornu Vladu, koja će garantovati kontinuitet u sprovođenju zajedničkih strateških prioriteta – članstva u NATO i EU, dobrih međususjedskih i etničkih odnosa i unutrašnje kohezije.

Među prioritetima buduće Vlade su i borba protiv pandemije virusa korona, nova energija i riješenost u stvaranju dinamičnijeg ekonomskog rasta, održivog razvoja, moderno obrazovanje, efikasna pravna država i snažne institucije, rekao je lider SDSM.

Zaev je mandat za sastav nove Vlade dobio 13. avgusta, kada je počeo da teče rok od 20 dana da parlamentu dostavi prijedlog sastava i programa Vlade.

Novu vladajuću koalciju čine koalicija SDSM sa Besom “Možemo”, u kojoj je još dvadesetak manjih partija među kojima i stranke svih manjih etničkh zajednica, DUI i Demokratska partija Albanaca.

 

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision