Tuesday, 6. December 2022.
Unsko-sanski kanton 6° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

12. Novembra. 2022. Region
Zadnji rok za viznu liberalizaciju za Kosovo pomjera se na 1. decembar 2023.

Rok za ukidanje schengen viza za Kosovo pomera se sa 1. novembra na 1. decembar 2023., ali bi taj datum bio definitivan, bez obzira da li će do tada profunkcionisati Evropski sistem putnih informacija i ovlašćenja (ETIAS).

Češko predsjedništvo Evropske unije (EU) je sastavilo novi nacrt odluke o viznoj librealizaciji za Kosovo u kojem je datum primjene pomjeren sa 1. novembra na 1. decembar naredne godine.

“Izuzeće od viznog režima će se primjenjivati samo od datuma početka rada ETIAS-a, ali u svakom slučaju najkasnije do 1. decembra 2023.”, navodi se u najnovijem nacrtu u koji Radio Slobodna Evropa (RSE) ima uvid.

Ovo pomjeranje datuma kada bi vizna liberalizacija za Kosovo stupila na snagu se, prema diplomatskim izvorima, argumentuje činjenicom da se kosovskim građanima žele zasigurno omogućiti bezvizna putovanja u Schengen zonu, ako po planu, ETIAS 1. novembra ne bude potpuno funkcionalan.

U suprotnom, u slučaju tehničkih problema koje bi pomjerila funkcionalnost ETIAS-a, EU dozvoljava da se vizu ukinu za Kosovo najdalje 1. decembra i na taj način, prema navodima ovih izvora, Kosovo ne bi pretrpjelo posljedice eventualnih odlaganja na evropskom nivou.

Od petka 11. novembra je otpočela pojednostavljena pisana procedura u skladu sa novim tekstom.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision