Nedjelja, 23. Avgusta 2020.
Unsko-sanski kanton 16° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

23. Avgusta. 2020. Zanimljivosti
Za lijenost kandidatima dijele stipendije u iznosu od 1.600 eura

Akademija likovnih umjetnosti u Hamburgu (HFBK) ponudila je stipendije za lijenost kandidatima koji dokažu da su predani tome da ne rade ništa. Umjetnički univerzitet u Hamburgu objavio je da će dodijeliti tri stipendije u iznosu od 1.600 eura.

Četiri pitanja

Kandidati moraju predati svoje anonimne prijave do 15. septembra i uvjeriti komisiju da je njihovo odabrano područje neaktivnosti naročito impresivno i relevantno. U prijavama će kandidati morati odgovoriti na četiri pitanja: Šta ne želite raditi? Koliko dugo to ne želite raditi? Zašto je važno da se baš ta konkretna stvar ne radi? Zašto ste baš vi prava osoba da to ne radite?

– Ne raditi ništa nije baš tako lako. Želimo se usredotočiti na aktivnu neaktivnost. Ako kažete da se sedam dana nećete pomaknuti, to je prilično impresivno. Ako predložite da se nećete ni micati ni razmišljati, to je još i bolje – kaže Fridrih fon Borjes (Friedrich von Borries), arhitekt i teoretičar dizajna koji je osmislio ovaj program.

Ideja iza ovog projekta iznikla je iz niza diskusija o kontradikcijama u društvu koje promovira održivost, no u isto vrijeme visoko vrednuje uspjeh.

Vrijeme neaktivnosti

– Ova stipendija nije šala već eksperiment s vrlo ozbiljnim namjerama: kako društvo koje je usmjereno na postignuća i dostignuća preokrenuti naglavice? – rekao je Fon Borjes.

Novac stipendije bit će dodijeljen tek po predaji izvještaja o iskustvu sredinom januara 2021., a kandidati sami mogu odrediti vrijeme svoje neaktivnosti. Prijave na konkurs kasnije će postati dijelom izložbe „Škola neučinkovitosti: prema boljem životu“ koja će biti otvorena na Univerzitetu u Hamburgu u novembru.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision