Istražuje se i potencijal začina kod ubrzavanja metabolizma, brže sitosti, kontrole težine i poboljšanja kvalitete prehrane.
Također, cimet će usporiti prolazak hrane iz želuca u crijeva pa ćete se duže osjećati sitima i manje jesti. Cimet pomaže i da tijelo bolje i efikasnije probavi ugljikohidrate, što također pomaže u gubljenju kilograma.
Origano se može smatrati mini salatom jer jedna kašičica ima istu snagu antioksidanata kao i tri šoljice nasjeckane brokule. Origano je začinsko bilje koje ima najviše antioksidanata, a uz to se i lako uklapa u svakodnevnu kuhinju i recepte.
Kurkuma je aromatični žuti začin koji je glavni dio curry praha, odavno je poznata kao antioksidans koji štiti moždane stanice i pomaže u njihovoj obnovi. Prirodni je lijek protiv bolova te regulira metabolizam i pomaže u mršavljenju.
Timijan se, zahvaljujući svojim antioksidativnim svojstvima, koristi kao prirodni antiseptik, ali i kao lijek protiv kašlja ili kupka za opuštanje. Dvije kašičice tog začina zadovoljavaju dnevnu potrebu organizma za željezom, a bogat je i magnezijem.
Ima i diuretička svojstva, pomažu tijelu da se riješi soli, viška vode i drugih toksina. Zbog njegovih diuretičkih svojstava promiče mršavljenje i snižava krvni pritisak. Uz to, stimulira i probavu.
Za mršavljenje isprobajte zeleni čaj s đumbirom. Za jednu šolju čaja narežite na kriške dva cm đumbira. Dodajte kašiku zelenog čaja i prelijte s 250 ml vruće vode. Ostavite da odstoji pet minuta, a zatim procijedite.
Začini dobiveni ljutih papričica bogatih kapsaicinom pomažu u probavi i mršavljenju. Istraživanja su pokazala da one odlično tope kilograme. Ljute crvene paprike u raznim oblicima ubrzavaju rad metabolizma, potiču probavu, povećavaju sitost i stimuliraju sagorijevanje masnoća.
Možete očekivati povećanje potrošenih kalorija za najmanje 15 posto već dva sata nakon sto ste pojeli ljuti sos.