Monday, 26. February 2024.
Unsko-sanski kanton 9° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

23. Novembra. 2023. Svijet
Wildersova ubjedljiva pobjeda u Holandiji potrest će cijelu Evropu

Antiislamski populistički desničar Geert Wilders odnio je ubjedljivu pobjedu na općim izborima u Nizozemskoj, prema najnovijim izvještajima.

Nakon 25 godina u parlamentu, njegova Slobodarska stranka (PVV) trebala bi osvojiti čak 37 mjesta, što je znatno više ispred najbližeg suparnika – Ljevičarskog saveza.

“PVV se više ne može ignorisati. Mi ćemo vladati”, poručio je Wilders.

Njegova pobjeda uzdrmala je kompletnu nizozemsku politiku i javnost. No, sada će morati nagovoriti i druge stranke da mu se pridruže u koaliciji da bi zavladao Nizozemskom.

Njegov cilj je 76 mjesta u parlamentu od ukupno 150.

Izvor: BBC

Izvor: BBC

Prije glasanja, ostale tri velike stranke isključile su mogućnost sudjelovanja u vladi pod vodstvom Wildersa zbog njegove krajnje desne politike. Ali to bi se moglo promijeniti zbog razmjera njegove pobjede.

Ljevičarski savez pod vodstvom bivšeg komesara EU Fransa Timmermansa trebao bi biti drugi s 25 mjesta u parlamentu. On je jasno dao do znanja da neće imati ništa s vladom koju vodi Wilders.

“Bilo je vrijeme za odbranu nizozemske demokratije i vladavine prava. Nećemo pustiti nikoga u Nizozemskoj da ode. U Nizozemskoj su svi jednaki”, rekao je Timmermans.

Vođa Slobodarske stranke Geert Wilders direktno je pozvao svoje političke suparnike da rade zajedno, no prema prvim reakcijama to će mu teško poći za rukom.

Wildersova pobjeda potrest će cijelu Evropu jer je Nizozemska jedna od osnivača onoga što se zove Evropska unija.

Nacionalistički i krajnje desničarski čelnici diljem Europe pohvalili su njegovo postignuće. Čelnica Francuskog nacionalnog skupa Marine Le Pen rekla je da to “potvrđuje sve veću privrženost obrani nacionalnih identiteta”. Pobjedu mu je odmah čestitao i mađarski premijer Viktor Orban.

Wilders želi održati referendum za izlazak iz EU, nazvan “Nexit”, iako priznaje da trenutno nema nacionalnog raspoloženja za to.

On je ublažio svoju antiislamsku retoriku uoči glasanja rekavši da trenutno postoje hitnija pitanja i da je spreman obustaviti svoju politiku zabrane džamija i islamskih škola.

Strategija je očito bila uspješna, više nego udvostručivši broj njegove stranke PVV u parlamentu.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision