Wednesday, 6. December 2023.
Unsko-sanski kanton 0° C Light Snow
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

8. Novembra. 2023. Svijet
WHO: Neki ljekari izvode operacije bez anestezije, ništa ne opravdava horor u Gazi

Neki ljekari u Gazi obavljaju operacije, uključujući amputacije, bez anestezije, rekao je u utorak glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

“Ništa ne horor užas koji prolaze civili u Gazi”, rekao je u utorak glasnogovornik WHO-a Christian Lindmeier tokom brifinga za novinare u Ženevi, naglašavajući njihovu “očajničku potrebu za vodom, gorivom, hranom i sigurnim pristupom zdravstvenoj zaštiti kako bi preživjeli”.

Lindmeier je ponovio pozive Ujedinjenih naroda na “nesmetan, siguran i osiguran pristup” za oko 500 kamiona pomoći dnevno – ne samo preko granice, već i “sve do pacijenata u bolnicama”, gdje su operacije uključujući amputacije izvode bez anestezije.

“Razinu smrti i patnje je “teško dokučiti”, dodao je Lindmeier.

Također je rekao da je najmanje 16 zdravstvenih radnika ubijeno dok su bili na dužnosti, istaknuvši da su bilo kakvi napadi na zdravstvo zabranjeni međunarodnim humanitarnim pravom.

Ljekari bez granica, također poznati kao rekli su u utorak da su jedan njihov kolega i nekoliko članova njegove porodice ubijeni u eksploziji u izbjegličkom kampu Al Shati.

Mohammed Al Ahel, laboratorijski tehničar MSF-a i nekoliko članova njegove porodice poginuli su u eksploziji u ponedjeljak, objavila je organizacija.

Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) također je u utorak saopćio da je na njihov humanitarni konvoj otvorena vatra dok je dostavljao osnovne medicinske potrepštine zdravstvenim ustanovama u gradu Gazi.

Prema ICRC-u, u napadu su oštećena dva kamiona, a vozač je zadobio lakše povrede.

“Ovo nisu uslovi pod kojima humanitarno osoblje može raditi. Ovdje smo da donesemo hitnu pomoć civilima kojima je potrebna. Osigurati da vitalna pomoć može doći do medicinskih ustanova zakonska je obveza prema međunarodnom humanitarnom pravu”, rekao je u izjavi William Schomburg, šef delegacije ICRC-a u Gazi.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision