Tuesday, 9. August 2022.
Unsko-sanski kanton 18° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

11. Decembra. 2021. Svijet
Washington ponudio Atini prodaju ratnih brodova, nastavak sukoba SAD-a i Francuske

Američki State Department objavio je u petak odobrenje potencijalne prodaje mornaričkih fregata Atini kako bi se ugrozio sporazum koji je najavljen između Francuske i Grčke u septembru.

Agencija za odbrambenu i sigurnosnu saradnju saopćila je da je odobrila prodaju četiri borbene fregate Lockheed Martin za 6,9 milijardi dolara, poznate kao površinski borbeni brodovi s više misija, samo 10 sedmica nakon što je Atina potpisala memorandum o razumijevanju s Parizom o sličnom ugovoru za francusku proizvodnju brodova.

Agencija je također odobrila Lockheedov program vrijedan 2,5 milijardi dolara za nadogradnju grčke fregate klase MEKO, uključujući dodavanje i nadogradnju sistema naoružanja i elektronike.

Saopćenje je sugerisalo da se Francuska suočava sa novom prijetnjom propasti ranijeg dogovora o prodaji oružja nakon što su Sjedinjene Američke Države obesmislile veliki ugovor o kupovini podmornica za Australiju u šokantnoj objavi 15. septembra koja je prekinula odnose između Washingtona i Pariza.

Francuska je opozvala svoje ambasadore u SAD-u i Australiji i označila to kao “ubod nožem u leđa” od strane saveznika kada je Canberra odustala od dugogodišnjeg sporazuma vrijednog milijarde eura o kupovini konvencionalnih francuskih podmornica.

Dvije sedmice nakon toga, grčki premijer Kyriakos Micotakis sklopio je memorandum o razumijevanju s predsjednikom Emmanuelom Macronom da Grčka kupi tri, a možda i četiri francuske fregate Belharra za tri milijarde eura (3,5 milijardi dolara).

Francuske brodove će graditi Naval Group počevši od 2024. godine.

U sporazumu između Francuske i Grčke, dvije strane su imale rok do kraja ove godine da postignu konačni sporazum.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision