Tuesday, 7. December 2021.
Unsko-sanski kanton -1° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

26. Oktobra. 2021. Svijet
Vulkan na La Palmi ne miruje: Stvorio se novi tok lave i aktivniji je nego ikada

Iako su naučnici očekivali kako će vremenom vulkan Cumbre Vieja na Kanarskim otocima umanjiti svoj intenzitet, on je aktivniji nego ikada, a tome je doprinijelo djelomično urušavanje kratera, koje je pokrenulo novi tok lave.

Institut za vulkanologiju Kanarskih otoka saopćio je kako je vulkan na otoku La Palma počeo izbacivati nove i velike nanose lave, što je svakako doprinijelo ulasku vulkana u jednu potpuno novu fazu.

“U novoj smo fazi vulkanske aktivnosti koja je mnogo intenzivnija. Nove pukotine i bočni otvori otvorili su se duž obronaka vulkana tokom vikenda, što je omogućilo rastopljenom kamenju da krene niz vulkan”, rekao je istraživač instituta Pedro Hernandez.

Kako su naveli naučnici, jedna “rijeka” lave već je stigla do Atlantskog okeana, dok se drugi tok zaustavio kod kuća u jednom od priobalnih naselja.

Zbog novih aktivnosti vulkana Cumbre Vieja, civilna zaštita i vlasti naredile su novu evakuaciju stanovnika koji se nalaze na rizičnim područjima.

Iako je lava u potpunosti uništila više od 2.000 stambenih objekata i 900 hektara poljoprivrednog zemljišta, zbog pravovremene evakuacije nijedan stanovnik nije smrtno stradao.

Prema zvaničnim podacima, na ovom području živi oko 85.500 stanovnika, a do sada je evakuisano oko 8.000 onih koji su se nalazili u najrizičnijim dijelovima.

Usljed aktivnosti vulkana, seizmolozi su prošle sedmice zabilježili više od 800 zemljotresa različite jačine, međutim nijedan od tih potresa nije napravio dodatnu štetu na ostrvu.

Prve aktivnosti vulkana Cumbre Vieja na Kanarskim otocima zabilježene su 19. septembra 2021. godine. Od tada, vulkan već više od mjesec dana aktivno izbacuje lavu, zbog čega su ugrožena brojna naselja koja se nalaze u neposrednoj blizini ovog dijela otoka.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision