Wednesday, 28. September 2022.
Unsko-sanski kanton 10° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

23. Septembra. 2016. Region, Vijesti
Vučić: Srbija će ostati stub stabilnosti na Balkanu

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je u obraćanju Generalnoj skupštini UN da će Srbija i ubuduće biti stub stabilnosti na Balkanu i privržena stvaranju boljeg svijeta i saradnje.

Vučić je istakao da je Srbija bila suočena sa mnogim teškim pitanjima u posljednjih 25 godina, da je u posljednjih 100 godina nije mimoišao nijedan rat, ali da se nada da će u budućnosti imati snage da prevaziđe sve sporove kako bi njeno društvo i ekonomija napredovali. On je ukazao na to da se Vlada Srbije, dok insistira na raznim pitanjima, suočava i sa mogućom nestabilnošću na Balkanu koja može da poništi pozitivne rezultate. Vučić je rekao da je dobio podršku prijatelja i sa Zapada i sa Istoka, ali da se situacija na zapadnom Balkanu nije popravila i da je u nekim zemljama regiona umjesto razumijevanja i pomirenja, mržnja čak i veća. On je istakao da se Srbija suočava sa nekim od najužasnijih uvreda koje dolaze od pojedinih susjeda, poput one da je “šaka jada”. “Mi to nećemo reći ni za jednu zemlju na svijetu. Naša je odluka da ne odgovaramo. Nastavićemo tako i ubuduće. Nećemo tako nešto raditi čak i kada nas ponovo budu vrijeđali”, poručio je Vučić.

On je rekao da je Srbija zahvalna zemljama članicama UN koje su bile na strani međunarodnog prava i nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije. “Duboko smo zahvalni i vama, članicama UN koje ste podržale Povelju UN i reći ću vam da smo uporni da zadržimo tempo razgovora sa Albancima sa Kosova, jer moramo da živimo zajedno, da gradimo zajedničku budućnost”, poručio je Vučić. On je naglasio da je Srbija posvećena nastavku razgovora koji se vode pod pokroviteljstvom EU, kao i da o rezultatima obavještava UN. Vučić je poručio da situacija na Kosovu i Metohiji neće biti uzrok nestabilnosti u budućnosti. “Postoje razne opasnosti sa kojima se suočavamo. Mnoge stvari mogu da ugroze naš razvoj. Postoji prisustvo terorističkih ćelija u nekim zemljama zapadnog Balkana i učinićemo sve da se borimo sa tim užasnim zlom. Pridružili smo se koaliciji koja se bori protiv takozvane `Islamske države` i ponosni smo što ćemo biti sa stranom svijeta koja će čuvati mir i stabilnost”, rekao je Vučić. On je istakao da će Srbija učiniti sve što može da zaštiti svoje interese, ali i da će se potruditi da sasluša i druge relativno male zemlje, jer svi moraju da se ujedine, kako bi izbjegli da se njihovi glasovi ne čuju u budućnosti. “Srbija je stub stabilnosti na zapadnom Balkanu, a to će biti slučaj i u narednih 10-20 godina. Bićemo privrženi stvaranju boljeg svijeta i bolje saradnje i saslušaćemo šta imate da kažete i bićemo spremni da radimo zajedno”, naveo je Vučić.

ZADNJE VIJESTI IZ Region Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision