Saturday, 9. December 2023.
Unsko-sanski kanton -1° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

8. Jula. 2023. Region
Vučić s Ramom: Niko normalan se ne raduje novim sukobima

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Beogradu sa predsjednikom Vlade Albanije Edijem Ramom.

– Mislim da smo poslije decenija šutanja u odnosima između Srbije i Albanije upravo nas dvojica počeli da mijenjamo loše političko naslijeđe. Značajno je uvećana razmjena između naših zemalja i uvoz i izvoz. Pozdravljamo angažovanje Albanije u okviru Berlinskog procesa. Uvijek smo podržavali Berlinski proces kao veoma koristan regionalni format i smatramo da će on da doprinese daljoj saradnji, procesu pomirenja i prevazilaženju naslijeđa iz prošlosti – rekao je Vučić.

– Što se tiče Otvorenog Balkana donio je ogromne koristi za svakoga od nas i naše građane i mislim da ta inicijativa može u budućnosti da doprinese daljem zbližavanju naroda i boljem životu i standardu. Mi ćemo i u narednom periodu imati zajedničke sastanke oko inicijative. Razgovarali smo o svim regionalnim pitanjima i o našim nerijetko različitim pogledima o situaciji na Kosovu. Želim dobrodošlicu predsjedniku Vlade Albanije Ediju Rami, uvijek je dobrodošao u našu zemlju – rekao je Vučić i naglasio da se sastanak večeras nastavlja.

Mir učiniti nepovratnim

Premijer Albanije izjavio je da je sa Vučićem razgovarao o situaciji na sjeveru Kosova, ali da o tome ne treba pričati javno, kako se ne bi dalje pogoršala situacija, i da je njihova dužnost da se ”mir učini nepovratnim”.

– Stekli smo naviku da pričamo na otvoren način, i da se složimo da se ne slažemo, i da uprkos tome pričamo o ciljevima koji moraju biti zajednički svima u regionu, kako bismo unaprijedili proces mira. Naša dužnost je da mir učinimo nepovratnim – rekao je Rama tokom zajedničke konferencije za medije sa Vučićem, i dodao da su potrebni ”specifični trenuci poput ovih”, pošto se tada, kako je ocijenio mogu postići opipljivi rezultati.

Rama je istakao da su on i Vučić razgovarali i o predstojećem samitu Berlinskog procesa u Tirani u oktobru, i da je to tema koja je od zajedničkog interesa.

– Imali smo vremena da na sastanku, koji je trajao nešto duže, da razgovaramo opsežno o ključnim temama, kao što je Berlinski proces. Zaista je neizostavno da se na njega fokusiramo i da on prođe uspješno. Smatram da bismo mogli da napravimo nekakav novi plan, kako bi i Evropska komisija mogla da na papir stavi finansije za Zapadni Balkan, da bismo mogli da otvorimo nove puteve za integraciju naših zemalja u tržište EU, ali i da sukobimo mišljenja – rekao je albanski premijer.

– Jedini put naprijed nije put da se pojačaju tenzije već put dijaloga i dogovora koji se zasniva na dogovoru koji se zasniva na francusko-njemačkom prijedlogu. Ne želim da ovdje ponavljam što sam rekao u Prištini, ali niko ne treba da potcijeni rizik kada ćemo se naći u situaciji koju ne smijemo da dozvolimo da se desi, a koja može biti slična Donbasu, a koja bi učinila nemogućim da vratimo situaciju na staro, iako je danas nju moguće kontrolisati. Mora doći do zajedničko stanovišta – naveo je Rama.

Plan za deeskalaciju

Nakon toga je Vučić kazao da se niko normalan ne raduje novim nacionalnim rovovima, mogućnosti bilo kakvog sukoba.

– Što se tiče plana Rame za deeskalizaciju, ja taj plan znam napamet. U tri najvažnije tačke, Srbija je već učinila dvije, a treću ne može jer se ona uvija sa Prištinom. Riječ je o gradonačelnicima koji su dobili 3, 4 posto .Sve ostalo je Srbija već ispunila. Ogromna je težina problema s kojim se suočavamo. Nikad nisam imao problem da razgovaram sa Aljbinom Kurtijem. U svim razgovorima sam učestvovao. Poznajete li nekog sa kim nisam razgovarao? – upitao je Vučić.

– Prijedlog nacrta statuta jeste doprinos koji sam ja dao i koji je po mom mišljenju veoma pozitivan, ali on nije nešto što bi strane trebalo da prihvate. Žao mi je da neki tamo ne žele da shvate i razumiju da je ovo bio doprinos u ime i za Kosovo, za njih to nema nikakvu vrijednost. Razvlačenje sa procesom uspostavljanja zajednice srpskih opština je strateška greška. Smatram da insistiranje na tome da se ostane u opštinskim zgradama sa gradonačelnicima koji su pod uslovima bojkota, to su greške. Mi jesmo članice Vijeća sigurnosti i NATO ali smo također i zemlja koja je svjesna svoje veličine. Imamo dovoljno sreće da budemo u savezu sa supersilama – naveo je Rama.

Albanski premijer posjetio je ranije danas i Sarajevo i Podgoricu, a jučer je boravio u Skoplju i Prištini. Rama se nalazi u posjeti regionu u okviru priprema za Berlinski proces kojim će Tirana predsjedavati u oktobru.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision