Wednesday, 27. October 2021.
Unsko-sanski kanton 12° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

26. Novembra. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijest dana, Vijesti
VSTV: Danas o izmjeni Pravilnika o sukobu interesa – Delegacija EU u BiH upozorila na štetnost namjere o izmjeni Pravilnika

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća /VSTV/ BiH Milan Tegeltija potvrdio je da će se na današnjoj sjednici Vijeća naći prijedlog o izmjeni Pravilnika o sukobu interesa članova VSTV-a, uprkos sugestijama iz Delegacije EU da nema potrebe za tim izmjenama. Tegeltija je naveo da je riječ i izmjenama i dopunama člana 4 /koji se odnosi na postupanje u slučajevima sukoba interesa/ i da je ova tačka dnevnog reda uvrštena na inicijativu člana VSTV-a Jovana Čizmovića.

On je pojasnio da svaki član Vijeća ima pravo da predloži raspravu o bilo kom pitanju.

“Čizmović je predložio da ovaj pravilnik bude stavljen van snage, ali je u međuvremenu odustao od te inicijative. Međutim, ostao je pri prijedlogu za izmjene i dopune jedne odredbe Pravilnika koja treba da ide na usaglašavanje sa drugim propisima – Poslovnikom o radu i zakonom o VSTV-u”, rekao je Tegeltija. On je pojasnio da je razlog advokata Čizmovića za pokretanje ove inicijative usklađivanje nižeg pravnog akta sa aktima više pravne snage.

O upozorenju Delegacije EU u BiH na štetnost namjere da van snage bude stavljen Pravilnik o sukobu interesa članova VSTV-a ili da bude znatno izmijenjen, Tegeltija je rekao da VSTV aktivno sarađuje sa Delegacijom EU o svim pitanjima koja se tiču donošenja bilo koje vrste propisa u okviru strukturalnog dijaloga. “Mi ćemo nastaviti da sarađujemo sa njima, ali za sada nema nikakve odluke, riječ je samo o prijedlogu. Danas je sjedinca, pa ćemo vidjeti kako će se stvari odvijati”, kaže predsjednik VSTS-a. Delegacija EU u BiH prije dva dana oglasila se saopštenjem u kojem je izrazila iznenađenje inicijativom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća /VSTV/ BiH da preispita Pravilnik o sukobu interesa članova ovog vijeća. Iz Delegacije EU upozoravaju da pozitivni napori učinjeni tokom proteklih mjeseci ne bi trebalo da budu protraćeni. Podsjećaju da je u maju strukturisani dijalog o pravosuđu proširen na druga pitanja iz oblasti vladavine prava, uključujući borbu protiv korupcije, što je bio i odgovor na opravdane proteste građana zbog odsustva opipljivih rezultata u ovoj oblasti. U vezi sa tim, dat je set preporuka da bi se osnažila odgovornost i integritet pravosudnih institucija i, između ostalog, prvo regulisalo pitanje sukoba interesa u VSTV-u, a potom i u pravosuđu u cjelini. Stoga je EU iznenađena pokrenutim inicijativama za preispitivanje ovog pitanja na sjednici VSTV-a.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision