Saturday, 10. December 2022.
Unsko-sanski kanton 6° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

6. Februara. 2021. Zanimljivosti
Vrijeme sjetve, pikiranja i sadnje paradajza u plastenicima

Vrijeme sjetve, pikiranja i sadnje paradajza – Paradajz je jedna od najznačajnijih kultura koja se gaji u plastenicima. Vrijeme proizvodnje zavisi od regiona uzgoja i mogućnosti grijanja plastenika. U južnim regionima proizvodnja je ekonomičnija s obzirom na manje potrebe za zagrijevanjem.

Stoga se paradajz može gajiti u (oku čitave jeseni, zime i proljeća. U kontinentalnim uslovima u plastenicima sa grijanjem paradajz se proizvodi u toku jeseni, zime i proljeća. Međutim, u plastenicima bez grijanja, gdje je paradajz druga kultura, on se najčešće gaji kao rani proljećni odnosno jesenji usjev.

Ovaj način proizvodnje predstavlja ujedno i najrentabilniju proizvodnju. Posebno je značajan jer omogućuje intenzivno korišćenje plastenika. Naime, poslije proizvodnje salate, spanaća, luka i sličnih kultura gaji se rani paradajz, odnosno poslije proizvodnje rasada paprike, paradajza, kupusa gaji se paradajz za jesenju proizvodnju.

Vrijeme proizvodnje paradajza može se u cijelini tačno planirati kad se imaju u vidu osnovni elementi rasta i razvoja ove kulture. Od nicanja do početka cvjetanja protekne 50—75 dana, a zatim za 5—6 dana nastupa masovno cvjetanje. Od masovnog cvjetanja do početka obrazovanja plodova protekne 5—6 dana, od cvjetanja do početka zrenja plodova 40—50 dana, a zatim za 4—6 dana nastupa masovno sazrijevanje plodova. To znači da prva berba počinje za 90—125 dana od nicanja.

U našim uslovima paradajz se u plastenicima može proizvesti u sljedećim terminima:

U zavisnosti od vremena proizvodnje treba izabrati sortu

Za proizvodnju u toku zime i ranog proljeća najpodesnije su ranostasne sorte, s dobrom sposobnošću oplodnje u nepovoljnim klimatskim, posebno svjetlosnim uslovima, visoke rodnosti, otporne na bolesti, s okruglim, glatkim plodovima. Takve su sorte i hibridi namijenjeni stakleničkoj proizvodnji. Danas je u svijetu poznat veliki broj sorti i hibrida. Navodimo samo neke od hibrida koji se uspješno koriste u proizvodnji: eurocross BB, eurobrid, hollandbriđ, vvestlandbrid, azis, extase, monydor, moneymaker i sl.

Za kasnu proljećnu proizvodnju pored već navedenih hibrida mogu se uspješno gajiti rani hibridi N° 10 X bizon, rapid, bonset, Mi 13, Mi 10, kao i determinantne sorte kečkemetski i druge.

Za jesenju proizvodnju su pored spomenutih sorti pogodne sorte i hibridi s otpornošću na visoke temperature u toku ljeta. Tako se za ovu proizvodnju mogu koristili novosadski jabučar, rutgers i dr.

Izvor: www.agrosavjet.com

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision