Utorak, 23. Marta 2021.
Unsko-sanski kanton 11° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

23. Marta. 2021. Zanimljivosti
Vrijeme i oblici orezivanja crne ribizle

Vrijeme i oblici orezivanja crne ribizle – Crna ribizla se orezuju u toku zimskog mirovanja, tj. od otpadanja lišća pa sve do početka vegetacije. Ali, u praksi se primjenjuju dva orezivanja: jesenje i proljetno, a rjeđe i ljetno. Biljke crne ribizle se prilikom orezivanja mogu formirati u obliku običnog žbuna, vaze ili špalira. 

Vrijeme orezivanja

Jesenje orezivanje se praktikuje na starijim i iznurenim žbunovima, kao i u većim ribiznjacima, jer se u njima, zbog veličine, orezivanje s proljeća ne bi moglo na vrijeme da obavi, pošto crna ribizla vrlo rano kreće i lista.

Proljetno orezivanje se izvodi u manjim zasadima, i to vrlo rano, po mogućstvu početkom marta.

Ljetno orezivanje se rijetko primjenjuje. Sastoji se u tome što se sredinom juna jednogodišnja stabla skraćuju za 1/5 – 1/4, radi porenciranja izbijanja prijevremenih mladara, čime se povećava rodnost u narednoj godini. Ovo orezivanje daje zadovoljavajuće rezultate samo u nekih sorti crne ribizle.

Oblici orezivanja

Običan žbun

Ovo je najstariji, najrašireniji i ujedno najlakši oblik formiranja krune ribizle. U ovom obliku su grane (odnosno stabla) u žbunu pravilno raspoređene na sve strane i zauzimaju različite položaje – od vertikalnih i kosi do sasvim horizontalnih.

Vaza

Razlika između običnog žbuna i vaze sastoji se u tome što se u vazi redovno uklanjaju centralne grane (stabla) koje rastu uspravno. Ovakav olik krune je u unutrašnjosti prazan i ima izgled vaze ili ćaše, po čemu je i dobio ime. Ovaj oblik se preporučuje samo za mjesta koja nisu dovoljno osvijetljena.

Špalirski oblik

Kod ovog oblika krune sve grane se nalaze u jednoj ravni i obavezno se privezuju za žicu. Obično se postavljaju dva reda žice: na 40 i 80 cm iznad zemlje. Ovaj oblik krune formira se od manjeg broja grana, zbog čega mu je i produktivnost mala, ali su grozdići riblizle krupniji i kvalitetniji. Primjenjuje se najčešće u vrtovima i okućnicama, obično pored ograde, zidova, staza ili aleja, kada djeluje dekorativno.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision