Saturday, 2. December 2023.
Unsko-sanski kanton 15° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

21. Septembra. 2023. Zanimljivosti
Vrijeme je za pripremu zimnice: Znate li kako ćete pravilno sterilizirati tegle

Septembar je vrijeme kada mnoge domaćice vrijedno rade spremajući zimnicu u kojoj će uživati tokom hladnih mjeseci.

Kako bi tokom zime mogli uživati u pojedinim vrstama voća i povrća pripremano zimnicu koju možete praviti u vidu raznih umaka povrća u ulju ili octu, kiselim salatama, sokovima i džemovima.

Zrelo voće i povrće i dobar recept nisu jedini preduvjet za pripremu ukusne i trajne zimnice, od izuzetne važnosti je pravilno sterilizirati teglu. U nastavku donosimo četiri načina kako pravilno sterilizirati tegle za zimnicu.

Sterilizirati tegle u pećnici

Iako je već dugo poznata kao jedna od najboljih metoda steriliziranje tegli u pećnici traje malo duže. Oprane tegle stavite u pećnicu tako što ćete ih staviti na papire u dvostrukim slojevima na police u pećnici i posložiti teglice na police tako da se ne dodiruju. Potom naštimajte na temperaturu 130 C ili 270 F i ostavite ih 20 minuta. Koristi rukavicu za pećnicu za vađenje staklenki i stavi ih na podmetač otporan na toplinu da se ohlade.

Steriliziranje tegle u kipućoj vodi

Sterilizaciju tegli možete izvršiti jednostavno kuhanjem u vreloj vodi 10 do 15 minuta neposredno prije punjenja zimnicom. Na taj se način uništavaju sve klice koje mogu uzrokovati kvarenje.

Sterilizirati tegle u mašini za suđe

Steriliziranje tegli u mašini za suđe je vjerojatno najlakša metoda i dobro funkcionira ako imate dodatnu funkciju ekstra topline na svom uređaju.

Pazite da mašina bude prazna i čista. Stavite tegle i poklopce u mapinu i pokrenite na ciklus pranja koji traje toliko dugo koliko i priprema džema. Izvadite tegle i stavljaj ih na čisti, upijajući komad kuhinjskog papira da se osuše.

Steriliziranje tegli u mikrovalnoj pećnici

Ako želite jednostavno i brzo steriliziranje tegli predlažemo vam da to učitnite u mikrovalnoj pećnici. Potrebno je da napravite sljedeće korake nakon čega će vaše tegle biti spremne za upotrebu:

Provo očistite i operite teglu, a zatim je stavite u mikrovalnu uključite na “najjače” i to 30 do 45 sekundi. Potom ih stavite naopačke na komadić upijajućeg kuhinjskog papira da se osuše. Dok steriliziranje tegli u mikrovalnoj pećnici dobro funkcionira, ne možete sterilizirati metalne poklopce na ovaj način.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision