Wednesday, 17. April 2024.
Unsko-sanski kanton 0° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

13. Novembra. 2023. Bosna i Hercegovina
Vremena do Nove godine sve manje, priča o povećanju minimalca neizvjesna

Hoće li minimalna plata i kada biti povećana na hiljadu maraka u Federaciji? Uprkos ranijim najavama iz Vlade da će to biti do kraja godine, još se čeka na set zakona koji bi to omogućili, a iz Federalne vlade nismo dobili konkretan odgovor. Vrijeme nije prijatelj istrošenim budžetima. Standard radnika opada, a radna snaga odlazi.

Vremena do Nove godine sve je manje. Iz Federalne vlade najavljivali donošenje seta fiskalnih zakona u tom roku, iako još nisu dospjeli ni u parlamentarnu proceduru. A to bi, sudeći prema izjavama premijera Nermina Nikšića, trebalo biti uskoro. Nisu svi optimisti.

“Govorimo o setu fiskalnih zakona, koji kaže da mijenjamo Zakon o doprinosima, Zakon o dohotku, da donosimo Zakon o minimalnoj plati i da na kraju to sve uvezujemo s još dva zakona – Zakonom o posredovanju u zapošljavanju i naročito važnom on line fiskalizacijom kad je u pitanju Federacija BiH. Ovaj prvi set zakona je praktično okončan”, kaže je Nikšić.

“Mislim da to nije realno, pogotovo ako se priča o proširenju osnovice, smanjenja doprinosa – o jednom o fiskalnom paketu, a to su četiri zakona. Nema šanse da se ti zakoni donesu do Nove godine, a od donošenja do stupanja na snagu mora proći šest mjeseci”, ističe Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision