Sunday, 29. January 2023.
Unsko-sanski kanton 2° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

12. Januara. 2023. Sport
Vozači Formule 1 ne smiju davati političke, vjerske i privatne izjave bez saglasnosti FIA-e

Vozači Formule 1od naredne sezone neće smjeti davati političke, vjerske i privatne izjave bez prethodne saglasnosti Međunarodne automobilske federacije (FIA), saopćio je predsjednik FIA-e Mohamed Ben Sulajem, prenosi SK.

Pismena dozvola

– Oni koji budu davali političke, vjerske i privatne izjave bez odobrenja čelnika Međunarodne automobilske federacije (FIA) bit će sankcionisani, istakao je Ben Sulajem nakon izmjena Međunarodnog sportskog kodeksa.

Vozačima će biti potrebna pismena dozvola rukovodećeg tijela da daju političke, vjerske i privatne izjave.

– Zabrinuti smo. Možete da koristite sport iz mirovnih motiva, ali ne želimo da FIA služi kao platforma za privatne agende. Udaljit ćemo se od sporta. Šta vozači rade najbolje? Voze. Oni su tako dobri u tome, oni prave spektakl, oni su zvijezde, rekao je Ben Sulajem i dodao.

– Ako imam svoj privatni stav, to ne znači da ću da koristim FIA da ga iskažem. Vjerujem da bi FIA trebalo da bude neutralna. Za bavljenje ovim sportom potrebne su nam superzvijezde. Ako postoji nešto, tražite dopuštenje. Ako napravite bilo kakvu grešku, to je kao prebrza vožnja kroz boks. Ako to učinite, vrlo je jasno šta slijedi.

“Slučaji” Hamilton i Fetel

Šampioni Luis Hamilton i Sebastijan Fetel, koji je prošle godine završio karijeru, bili su među vozačima koji su davali političke izjave prethodnih sezona.

Hamilton se zalagao za ljudska prava i rasnu jednakost, a bavio se i pravima LGBT zajednice u konzervativnim zemljama u kojima se voze trke poput Saudijske Arabije i Katara.

ZADNJE VIJESTI IZ Sport

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision