Monday, 27. May 2024.
Unsko-sanski kanton 23° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

20. Marta. 2023. Bosna i Hercegovina
Vlast u RS-u nasilje osuđuje, ali slobodu na izbor ne odobrava

Ne prestaju se nizati reakcije nakon brutalnog napada huligana u Banjaluci na LGBT aktiviste i novinare. Za sada nepoznata grupa preksinoć je, prije napada na aktiviste, demolirala i prostorije Društvenokulturnog centra Incel. Osude i pozivi da se počinitelji sankcioniraju i slični događaji spriječe u budućnosti. Reagirale su brojne ambasade i međunarodni predstavnici u BiH. Ali ne i vlast u RS-u.

Tamo se, kažu, poštuje tradicija – otac je muškarac, majka žena. Ipak, ono što u ovom slučaju najviše zabrinjava jeste da bez obzira na pozive za sankcionisanje, niko od napadača još nije otkriven.

Nakon što je Policijska uprava u Banjoj Luci zabranila okupljanje aktivistima za prava LGBT+ osoba, aktivisti su u prostorijama banjalučkog Transparency Internationala održavali interni sastanak. Pojedinci su ispred prostorija čekali policijsku pratnju kako bi sigurno otišli kućama zbog mogućnosti napada, ali prije policije stigla ih je grupa huligana, napala te povrijedila tri osobe.

Međunarodni zvaničnici, političari, novinarska i druga udruženja nasilne napade su jasno osudili. Traže hitne sankcije za počinitelje.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision