Tuesday, 25. June 2024.
Unsko-sanski kanton 23° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

9. Juna. 2024. Bosna i Hercegovina
Vlast FBiH svoje propuste pripisuje opoziciji, ona ih ne shvata ozbiljno

Nastavak osme redovne sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, koji je završen neusvajanjem strategije o poljoprivredi i povlačenjem tri tačke na zahtjev premijera Nermina Nikšića, pokazao je da vladajuća koalicija muku muči sa osiguranjem dovoljnog broja glasova i nakon izbora ustavnog suca, koji se pominjao kao tačka na kojoj može doći do pucanja vlasti. Iz vladajuće koalicije optužuju opoziciju da dnevnopolitički reaguje na strategije koje su od značaja za narod. Opozicija okupljena oko SDA odgovara im da su neozbiljni.

Ono što je prethodilo navedenom ishodu sjednice bilo je glasanje Doma o Nacrtu zakona o vojnim stanovima, koji nije dobio većinsku podršku, kao i o predloženoj odluci o usvajanju federalne strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja do 2027. godine, za šta također nije bilo većine.

– Mi snosimo dio krivice u onom dijelu u kojem smo zaista vjerovali, iako smo bili svjesni da nemamo dovoljno ruku naših koalicionih delegata, da će kolege iz SDA i ostalih stranaka podržati ovu strategiju, prije svega vođeni time da je Klub Bošnjaka, u kojem su većina SDA i stranke okupljene oko nje, podržao jednoglasno usvajanje ove strategije, rekao je dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH Nezim Alagić (NiP).

O poljoprivrednoj strategiji je glasano dva puta – prvo elektronskim tajnim izjašnjavanjem delegata, a potom i usmenim izjašnjavanjem tokom zatražene prozivke delegata pojedinačno, što je uobičajena poslovnička mogućnost kada neko izrazi sumnju u ishod prvog, tajnog glasanja. Slađan Ilić, delegat iz SDP-a, smatra da su to ataci na rad vladajuće koalicije, ali da zastoja nema.

– Sasvim je normalno da opozicija koristi sve metode kako bi nanijela što više štete poziciji. Međutim, konkretno kada je u pitanju Dom naroda, mi nemamo nikakav zastoj i nikakav problem, tvrdi Ilić.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision