Monday, 25. September 2023.
Unsko-sanski kanton 12° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

8. Novembra. 2014. USK, Vijesti
Vlasnik Poljoprivredne zadruge „Agromerkantilija“ pokušao prevariti proizvođače

Kooperanti na širim prostorima poznate Poljoprivredne zadruge „Agromerkantilija“ predali su ovogodišnje prinose uzgojene u veoma teškim klimatskim uslovima, koje je vlasnik zadruge iz Zagreba izvezao u Hrvatsku i na druga evropska tržišta, a da pritom proizvođačima nije isplatio obaveze.

Štaviše, vlasnik je iz hladnjača „Prijedorčanke“ u Prijedoru pokupio sve zamrznuto jagodičasto voće koje je prema potpisanom ugovoru Udruženja proizvođača jagodičastog voća i povrća općine Cazin i Poljoprivredne zadruge „Agromerkantilija“ služilo gao garancija za neisplaćene obaveze vlasnika zadruge prema kooperantima. Pored ove, kako kooperanti tvrde, očite prevare, vlasnik je iz njenog sjedišta u pogonima „Agrokomerca“, u srijedu u popodnevnim satima pokušao u Hrvatsku prevesti i uskladišteni repromaterijal.

Kooperanti su naslutili prevaru i reagirali su na način da su utovareni kamion vratili sa carinskog terminala u sjedište zadruge, a potom su blokadom kapije „Agrokomerca“ spriječili ponovni pokušaj odlaska kamiona u Zagreb sa teretom vrijednim nekoliko stotina hiljada KM.

Sud u Bihaću zabranio odvoz robe iz skladišta

Velikokladuška policija pokušala je osigurati kamionu izlazak iz kruga Prehrambene industrije „Agrokomerc“ u kojoj se nalaze skladišta „Agromerkantilije“. Međutim, kooperanti su to spriječili da bi u međuvremenu iz suda u Bihaću stiglo rješenje o privremenoj mjeri kojom se zabranjuju bilo kakve radnje u ovom slučaju dok se sve sudski ne procesuira.

Ova privremena mjera u mnogome je olakšala poziciju kooperanata, mada su, kako tvrde, prevareni i izigrani, a to se dalo naslutiti smjenom direktora Adisa Džanića od strane vlasnika zadruge te postavljanjem novog koji je 1. oktobra došao iz Zagreba. Dosadašnji direktor i njegovi saradnici upućeni su na prisilni godišnji odmor na kojem se još uvijek nalaze jer su bili prepreka prevari kooperanata.

Vlasnik zadruge je u međuvremenu izmirio sve obaveze prema „Agrokomercu“ kako bi mogao pokupiti svoju imovinu. Vlasnik se obavezao svoju imovinu isprazniti iz skladišta u roku od pet dana, a što je sudsko rješenje sada ‘zamrzlo’ do okončanja postupka.

Vlasnik kooperantima dužan 640 hiljada KM

Da nije bilo organizirane i brze reakcije kooperanata i njihovog udruženja svjedočili bismo još jednoj klasičnoj prevari u našoj zemlji nedovoljno zaštićene kategorije građana, koji mukotrpnim radom pokušavaju raditi i prehraniti svoje porodice.

Nakon svega, potpuna je neizvjesnost poljoprivrednih proizvođača okupljenih oko ove zadruge te kakva takva egzistencija nekoliko hiljada građana USK-a i širih prostora. Vlasnik je otkazao zakup prostorija za zadrugu, uposlenima slijede otkazi a kooperantima nada u sposobnost suda da vlasnika, državljanina Republike Hrvatske, prisili da plati isporučeno jagodičasto voće, jer od nekoliko kamiona i kombi vozla zadruge i zaplijenjenog repromaterijala zasigurno se ne mogu naplatiti svi kooperanti koji potražuju oko 640 hiljada KM.

ZADNJE VIJESTI IZ USK Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision