Thursday, 6. October 2022.
Unsko-sanski kanton 13° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

22. Augusta. 2014. USK, Vijest dana
Vlada USK-a diskriminiše prosvjetare: Hoće li djeca u školu?

Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, Kantonalni odbor USK-a Bihać, održao je jučer pres-konferenciju u prostorijama sindikata na kojoj su izrazili nezadovoljstvo nepoštivanjem dogovora od Vlade i zaprijetili mogućim štrajkom na početku školske godine.

– Mi ne znamo kako će kolege uopće dolaziti na posao kada im 16 mjeseci kasne uplate za troškove prevoza. Plata kasni 50 dana, topli obroci također. Prosvjetnim radnicima naročito smeta i to što se uopće ne uplaćuju dugovanja za isplatu vanrednih ispita, tako da i vanredna polaganja postaju upitna. Ljuti smo na Vladu što se ne pridržava dogovora, gdje smo mi prosvjetari pristali na mnogo ustupaka i odricanja kako bismo štedjeli. Ali oni nakon toga, preko noći, kao budžetske korisnike uvedu privatne škole i slične korisnike, kazala je Zehra Hadžić iz sindikata.

Narednog utorka Kantonalno povjerenstvo sindikata obrazovanja imat će sastanak u Bosanskoj Krupi, gdje će donijeti odluku o sljedećim koracima, uključujući i štrajk koji bi mogao odgoditi početak školske godine. Na tom sastanku sindikalisti će imati obuku iz oblasti mobinga, ravnopravnih statusa i pedagoških standarda, tri najveće boljke današnjeg obrazovanja.

– Sve što je u opisu potreba i prava prosvjetnih radnika kao budžetskih korisnika, a da nije nužno, oni su nam blokirali. Ne uplaćuju otpremnine kolegama koji nakon 40 godina službe odlaze u penziju, ne uplaćuju umrline, ništa. Kada je u pitanju naknada za porodiljska bolovanja, tu čine diskriminaciju prema prosvjetarima jer nama isplaćuju polovicu naknade, dok drugim budžetskim korisnicima isplaćuju 70 posto, a nekima čak i 100 posto naknade, kazao je Samir Fajić, sindikalista.

Oni zahtijevaju od Vlade da što prije ispravi nepravdu i izmiri svoje obaveze prema njima, jer će primijeniti sva sredstva sindikalne borbe, zaključeno je na konferenciji.

ZADNJE VIJESTI IZ USK Vijest dana

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision