Tuesday, 21. May 2024.
Unsko-sanski kanton 18° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

6. Aprila. 2024. Bosna i Hercegovina
Vlada RS pozvala sve članove organa za provođenje izbora iz RS-a da podnesu ostavke?

U dokumentu koji je u posjedu portala Klix.ba, u zaključku koji je donijet na 9. telefonskoj sjednici, navodi se da je Vlada RS stava da se zakoni mogu mijenjati samo u parlamentarnom postupku i da smatra neprihvatljivim nametanje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH “od strane samozvanog visokog predstavnika u BiH”.

“Vlada Republike Srpske poziva sve članove organa za provođenje izbora, iz Republike Srpske, da podnesu ostavke na dužnost”, navodi se.

Dalje se zadužuje Ministarstvo uprave i lokalne samouprave da ovaj zaključak dostavi Savezu općina i gradova Republike Srpske i organizacionih jedinica lokalne samouprave.

Narodna skupština RS-a je 28. marta usvojila nacrt entitetskog Izbornog zakona te su odbacili tehničke izmjene koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt.

Treba istaći da Vlada RS-a nema nikakve ovlasti u smislu imenovanja ili smjene članova općinskih izbornih komisija ili biračkih odbora pa samim tim ne mogu ni zahtjevati od članova odbora da podnesu ostavke.

Povlačenje članova iz izbornih komisija moglo bi značiti i blokadu izbornog procesa što bi bio novi udar na institucije i procese u BiH u režiji vlasti u RS-u predvođenih Miloradom Dodikom i njegovim SNSD-om. Ovo će također biti i veliki test za opoziciju kako će se ophoditi prema ovom zaključku.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision