Monday, 16. May 2022.
Unsko-sanski kanton 23° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

9. Septembra. 2016. Bosna i Hercegovina, Vijest dana, Vijesti
Vlada FBiH utvrdila Prijedlog zakona o PIO-u: Ispunjeni zahtjevi penzionera

Vlada Federacije BiH utvrdila je danas na 68. sjednici Prijedlog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Prema riječima ministra rada i socijalne politike FBiH Veska Drljače, svi zahtjevi penzionera su ispunjeni, a ova reforma zakona donijet će efikasniji i učinkovitiji penzioni sistem.

Prema ranijoj strategiji utvrđeno je da trenutni penzioni sistem ne funkcioniše dobro i da bi sam od sebe doživio kolaps. Reforme su bile potrebne kako bi se konačno uredio ovaj sistem, te da penzioneri ne bi čekali ponekad i do kraja mjeseca na svoju penziju.
“Ovaj zakon je, nakon što je usvojen u formi nacrta, prošao različite institucije. Obavljene su konsultacije sa Savezom penzionera, poslodavcima i ostalim subjektima. Danas usvojeni Prijedlog podrazumijeva promjene uvođenja bodovnog sistema umjesto postojećeg sistema koeficijenta koji se pokazao neučinkovitim, uvođenje redovnog usklađivanja penzija prema rastu BDP-a i usklađivanja plata prema indeksu potrošačkih cijena, te trezorski sistem poslovanja”, rekao je Drljača. Pooštravaju se uvjeti za ostvarivanje prava na penzije, uz izuzetke, a proširen je i penzijski obuhvat ne samo na plate već i na naknade na koje se vrši uplata doprinosa.
“Uvode se odredbe koje će na pravičniji način utvrditi stope doprinosa koje se odnose na beneficirani radni staž i bit će izvršena revizija tih radnih mjesta. Također doprinosi za te kategorije će se plaćati u pravičnom iznosu, a do sada je bilo u nižem iznosu”, kazao je ministar.
Bitno je istaći da usvojene izmjene garantuju da neće doći do smanjenja penzija, te će se penzije redovno isplaćivati. U zakon su uvrštene i tražene posmrtnine koje su penzionerima veoma bitno. Doći do promjene i u invalidskim penzijama.
“Mi smo poznati kao država koja ima najveći broj invalidskih penzija. Cilj je da se smanji u realne okvire, sa 23 posto na 18 posto. To je proces koji ide postepeno. Pooštreni su uvjeti i za porodične penzije. Isplata penzije je vezana s brojem godina života, uz izuzetke koji se odnose na kategorije poginulih i šehida”, rekao je drljača.
Istakao je kako zakon predstavlja jednu od bitnih prekretnica jer nije reformisan zadnjih 18 godina.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision