Thursday, 27. January 2022.
Unsko-sanski kanton 0° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

19. Novembra. 2021. Bosna i Hercegovina
Vlada FBiH od 20. decembra uvodi “cijepljen, testiran, prebolio” potvrde

Pomoćnica federalnog ministra zdravstva Marina Bera kazala je da je juče na sjednici Vlade Federacije BiH razmatrana informacija o epidemiološkoj situaciji te da su usvojene nove naredbe Kriznog štaba.

Kako je kazala, odlučeno je da se od 20. decembra uvede CTP potvrde, odnosno “cijepljenj, testiran, prebolio”.

– To je već postala praksa u drugim zemljama, a mi imamo dovoljno vakcina da broj vakciniranih možemo u kratkom roku povećati – kazala je.Bera je istakla da su naložili kantonima da u narednom periodu osiguraju uvjete za to.

– To znači da trebaju povećati broj punktova i omogućiti što veću dostupnost vakcina, kao i povećati broj punktova za testiranje – kazala je. Potvrde će se, dodala je, u prvom redu uvesti za sve zaposlene u sektoru zdravstva, socijalne zaštite i za sve uposlene u upravi na svim nivoima vlasti.

Tvrdi da postoje osobe koje se iz zdravstvenih razloga ne mogu vakcinisati te da će im se omogućiti da bez takve potvrde dođu na radno mjesto.

Tvrdi da je procijenjeno da je u FBiH visoka razina prijenosa te da incidenca iznosi 146,4 slučaja na 100.000 osoba. Broj hospitaliziranih je povećan za sedam posto. Također je dodala da broj vakcinisanih prvom dozom iznosi 27 posto, a drugom dozom 24 posto.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision