Wednesday, 27. October 2021.
Unsko-sanski kanton 2° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

20. Decembra. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijesti
Vlada FBiH: Neće biti kašnjenja isplata u Federaciji BiH

Mada je Vlada Federacije BiH u četvrtak utvrdila Prijedlog odluke o privremenom finansiranju FBiH za razdoblje januar – mart 2015. godine, odnosno do donošenja budžeta FBiH za 2015. godinu, bilo je upitno ko će i kako usvojiti ovaj prijedlog.

Po zakonu u FBiH, naime, svaku odluku Vlade moraju potvrditi oba doma Parlamenta FBiH, a ovaj entitet još nije dobio Dom naroda FBiH.

Ipak, Izmir Hadžiavdić, sekretar Doma naroda FBiH, rekao je u petak da će Dom naroda FBiH u januaru usvojiti prijedlog Vlade FBiH.

“Postoji još stari Dom naroda FBiH, ali nema razloga za paniku jer već u januaru bit će formiran novi Dom naroda FBiH i onda će odluka o privremenom finansiranju biti usvojena”, rekao je Hadžiavdić.

“Odluka o privremenom finansiranju FBiH pripremljena je zbog okolnosti u konstituiranju Parlamenta FBiH, uključujući Dom naroda, te velikog rizika da on neće biti konstituiran do kraja 2014. godine. Cilj je osiguranje sredstava za nesmetano izvršenje obaveza iz osnova unutarnjeg i vanjskog duga, socijalnih davanja, invalidnina i mirovina”, stoji u saopštenju Vlade.

Ante Krajina, ministar finansija u Vladi FBiH, kaže da u slučaju da u januaru naredne godine bude usvojena odluka o privremenom finansiranju neće biti nikakvih problema da se izmire tekući računi.

“Invalidnine, socijalna davanja i plaće nisu upitne jer mi imamo zakonsko pravo da u prva tri mjeseca naredne godine isplatimo ono što je ostalo u ovoj godini”, rekao je Krajina.

Slična situacija se desila krajem 2010. godine, kada je odluku o privremenom finansiranju na kraju donio visoki predstavnik.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision