Saturday, 25. May 2024.
Unsko-sanski kanton 11° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

7. Marta. 2024. Svijet
Visoki ruski general upozorio da bi rat u Ukrajini mogao eskalirati u evropski rat punog obima

Visoki ruski vojni oficir upozorio je da bi sukob u Ukrajini mogao eskalirati u rat punog obima u Evropi, kazavši kako vjerovatnoća da će se ruske snage uključiti u novi sukob “značajno raste”.

General-pukovnik Vladimir Zarudnicki, načelnik vojne akademije Generalštaba ruske vojske, dao je komentare u članku za “Vojnu misao”, publikaciju ministarstva odbrane, javila je državna novinska agencija RIA u četvrtak.

– Ne može se isključiti mogućnost eskalacije sukoba u Ukrajini – od širenja učesnika u “poredničkim snagama” koje se koriste za vojnu konfrontaciju s Rusijom do rata velikih razmjera u Evropi – citirala je RIA njegovu izjavu.

– Glavni izvor vojnih prijetnji našoj državi je antiruska politika Sjedinjenih Država i njihovih saveznika, koji vode novu vrstu hibridnog ratovanja kako bi na svaki mogući način oslabili Rusiju, ograničili njen suverenitet i uništili njen teritorijalni integritet – citira agencija njegove riječi.

– Vjerovatnoća da će naša država biti namjerno uvučena u nove vojne sukobe značajno se povećava – dodao je.

Rat u Ukrajini izazvao je najdublju krizu u odnosima Rusije sa Zapadom od kubanske raketne krize 1962. godine, a predsjednik Vladimir Putin upozorio je da Zapad riskira da izazove nuklearni rat ako pošalje vojnike da se bore u Ukrajini.

Putin je svoju odluku da pošalje desetke hiljada vojnika u Ukrajinu u februaru 2022. proglasio specijalnom vojnom operacijom osmišljenom da osigura bezbjednost Rusije od sve neprijateljskijeg ukrajinskog čelništva koje uživa američku podršku. Kijev tvrdi da se brani od osvajačkog rata u imperijalnom stilu koji je osmišljen da zbriše njegov nacionalni identitet.

Komentari Zarudnivkog dolaze u trenutku kada Zapad pokušava pomoći Ukrajini sa više oružja i sredstava nakon neuspjele kontraofanzive Kijeva prošlog ljeta i kada su ruske snage povratile inicijativu na bojnom polju.

Zarudnicki zagovara niz promjena u načinu na koji Rusija organizira svoju vojsku i sigurnost, dodaje RIA, uključujući stavljanje većeg akcenta na oslanjanje na ono što je nazvao prijateljske zemlje kako bi osigurale bezbjednost Rusije i konsolidaciju kompletnog ruskog društva oko njenih odbrambenih potreba, prenosi Reuters.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision