Wednesday, 27. September 2023.
Unsko-sanski kanton 13° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

13. Septembra. 2023. Bosna i Hercegovina
Visoki predstavnik u BiH sazvao pa otkazao sastanak

Najave hapšenja, prijetnje, pa zabrane ulaska u zvanične institucije Republike Srpske. Epilog – umjesto onih najavljenih u Banjaluci, visoki predstavnik Christian Schmidt sastanke je održao u Sarajevu. S predstavnicima federalne vlasti. Detalji nisu poznati. Iz OHR-a tek saopštenje da špekulacije gdje bi i koga Schmidt mogao posjetiti, odvlače pažnju od stvarnog posla koji treba obaviti. U zraku ipak ostalo pitanje. Je li se Šmit povukao pred prijetnjama koje mu Dodik danima upućuje ili tek sprema novi odgovor?

Najavio je dolazak, ali se nije pojavio. Schmidt u obrazloženju kratko: radio je u interesu svih građana. Razgovori su, kaže, obavljeni – s federalnim premijerom u Sarajevu, a s potpredsjednikom Durakovićem, po svemu sudeći, telefonski. 

„Juče  je visoki predstavnik svjesno odlučio da ne učestvuje u orkestriranoj pozorišnoj predstavi, vodeći računa o interesima svih građana Bosne i Hercegovine. Visoki predstavnik nastavlja izvršavati svoj mandat na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, kako je to predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom“, navedeno je, između ostalog, u saopćenju OHR-a.

Najava sastanka u Banjaluci praćena je prijetnjama, prozivkama i zabranama. Tako je Schmidtu bilo zabranjeno održavanje sastanaka u zvaničnim institucijama RS-a.

Milorad Dodik, predsjednik RS-a, prvo je najavio hapšenje i deportaciju, pa onda i gađanje Christiana Schmidta jajima. Juče kaže da je takva atmosfera da nije moguće obezbijediti Schmidtovo prisustvo u Banjaluci. Insistira da Schmidt nema legitimitet i da ne može ući u entitetske institucije.

„Bilo s kim da se želi sastati nema na raspolaganju to što misli da jeste. Vidim da je odustao da dođe u Banjaluku. To može biti korisno u smislu njegovog shvatanja da ovdje nije dobrodošao“, rekao je Dodik.

Christian Schmidt je želio da se sastane i s liderima opozicije, ali su ga oni odbili. kažu da ne žele da budu dio rata Dodika i Schmidta.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision