Monday, 20. March 2023.
Unsko-sanski kanton 11° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

28. Februara. 2023. Bosna i Hercegovina
Visoki predstavnik suspendovao primjenu Zakona o nepokretnoj imovini RS-a, stižu reakcije na šmitovu odluku

Visoki predstavnik Christian Schmidt suspendovao je SINOĆ Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Rs-a, koji je trebao stupiti na snagu sinoć u ponoć. Schmidt je odluku donio nakon vanredne sjednice Vijeća za provedbu mira (PIC), a nakon jasnog naloga Ustavnom sudu BiH “da hitno reaguje, jer bi u protivnom mogla nastupiti nepovratna šteta”.

Dodik odbacio Schmidtovu odluku: Zakon o nepokretnoj imovini RS-a ostaje na snazi

Odluka Schmidta izazvala je brojne reakcije u bh. javnosti, kako od političkih zvaničnika, tako i od političkih analitičara i novinara.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Christian Schmidt nije visoki predstavnik, i da to nije samo stav Republike Srpske, već i dvije stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, “koje je trebalo da potvrdi njegovo imenovanje a nije” te da Zakon o nepokretnoj imovini RS-a ostaje na snazi…Odluke i legalno biranih visokih predstavnika se ne objavljuju u Službenom glasniku Republike Srpske. Ne može se svaki putnik namjernik miješati u unutrašnja pitanja BiH i Republike Srpske”, istakao je Dodik..

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da odluka o suspenziji Zakona o nepokretnoj imovini Republike Srpske predstavlja najgrublji nasrtaj na ustavno uređenje Srpske i dejtonski ustav Bosne i Hercegovine.

Politolog Jasmin Mujanović poručio je da je ova odluka Schmidta minimum koji se od njega zahtijeva s obzirom na njegovu dužnost. “OHR-ova suspenzija nezakonitog otimanja zemljišta od strane Vlade RS-a ne ispravlja neliberalni izborni zakon, koji je dodatno produbio krizu formiranja vlasti u FBiH.

Haris Imamović, savjetnik bivšeg člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, smatra da ovim potezom Schmidt nastoji amortizovati bošnjačku javnost pred nametanje izmjena Ustava FBiH.Nakon što je napravio probošnjački potez, Schmidt će sada obespraviti Bošnjake u Federaciji BiH. Dragan Čović je zadovoljan sa Christianom Schmidtom”, poručio je Imamović.

Politički analitičar Reuf Bajrović smatra da se radi o “polumjeri”. “Pokušaj zamazivanja očiju pro-BiH snagama prije pokušaja nametanja nove odluke po želji HDZ-a. Da je iskren odmah bi poništio Rs zakon”, poručio je Bajrović.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision