Monday, 15. July 2024.
Unsko-sanski kanton 32° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

2. Jula. 2023. Bosna i Hercegovina
Visoki predstavnik poništio antidejtonske zakone Skupštine RS-a

Nakon što je visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt poništio antidejtonske zakone koje je usvojila Narodna skupština entiteta Republika Srpska u vezi s neobjavljivanjem odluka visokog predstavnika i neprimjenjivanjem odluka Ustavnog suda BiH, zvaničnici iz ovog entiteta ponavljaju da neće poštovati Schmidtove odluke.

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je da je Schmidt donio nelegalne odluke, te da nije legitimno izabran jer su se njegovom imenovanju u Savjetu bezbijednosti protivile Kine i Rusija. “Na izabranim predstavnicima naroda je da taj proces dovedu do kraja, za šta postoji puna opredeljenost Republike Srpske, a na Šmitu je samo to da ode iz BiH”, naglasila je Cvijanovićeva u intervjuu Srni.Cvijanović je rekla da Šmitovi potezi udaljavaju BiH od evropskog puta, jer derogiraju i ometaju suvereno donošenje odluka institucija na svim nivoima vlasti.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik je, kad je bilo najavljeno da će se Schmidt obratiti javnosti, rekao da RS neće poštovati njegove odluke.
“Žele da nam oduzmu imovinu, a ako nemamo imovinu mi smo prazna ljuštura. Zato ćemo je braniti i nećemo prihvatiti odluke koje su protiv Republike Srpske”, rekao je Dodik u Bratuncu, , gdje se 1. jula obilježava stradanje Srba u proteklom ratu u BiH.

Odluke visokog predstavnika uslijedile su nakon što je Narodna Skupština entiteta glasala za neprimjenjivanje odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji entiteta, što je međunarodna zajednica, ali i dio bh. zvaničnika označio kao narušavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i kršenje Ustava BiH.
Zakonom, koji je Narodna skupština usvojila 27. jula, odluke državnog Ustavnog suda neće se primjenjivati i izvršavati na teritoriji RS-a dok Parlamentarna skupština BiH ne donese Zakon o Ustavnom sudu.

Vladajući u RS naročito spornima smatraju odluke Ustavnog suda u BiH o nepokretnoj imovini. Posljednja takva odluka je donesena 2. marta 2023., kada je privremeno van snage stavljen Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti u RS.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision