Monday, 26. February 2024.
Unsko-sanski kanton 5° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

8. Decembra. 2023. Bosna i Hercegovina
Višković: Suđenje Dodiku bi se moglo pretvoriti u suđenje Schmidtu

Radovan Višković izjavio je da bi se suđenje predsjedniku bh. entiteta RS Miloradu Dodiku pred Sudom BiH zbog nepoštovanja odluka visokog predstavnika u BiH Christijana Schmidta, u nekom sljedećem koraku moglo pretvoriti u suđenje Schmidtu.

Višković je naveo da Dodikova odbrana ima pravo da u okviru cijelog procesa i predmeta pozove Schmidta kao krunskog svjedoka, što će biti i urađeno.

“Schmidt će se morati odazvati tom pozivu, iako bi bilo dobro da se ne odazove. Smatram da će se sve to pretvoriti u suđenje Schmidtu, a ne Dodiku kao predsjedniku RS-a i Milošu Lukiću kao rukovodiocu ‘Službenog glasnika”, rekao je Višković i izrazio nadu da će u cijelom procesu ljudi iz pravosuđa BiH sačuvati dignitet uprkos različitim pritiscima.

On je dodao da mu je i poznati hrvatski advokat Anto Nobilo, koji učestvuje u odbrani Dodika, rekao kako “nije normalno ono što se u vezi s tim dešava u 21. vijeku u BiH, na Balkanu i na vratima EU”.

“Nobilo na osnovu pravnih činjenica govori da sve ovo što se dešava u BiH nije demokratski i civilizacijski, kao ni ustavno – da ovdje imamo protektora, kolonijalnu vlast, kao i pojedinca (Schmidta) koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik i sebi daje za pravo da, pored postojećih institucija i izabranih predstavnika, donosi zakone i mijenja Ustav”, rekao je Višković sinoć za Televiziju “K3” i dodao da Schmidtu i, kako ga on naziva, “nedejtonskom” Vijeću za implementaciju mira u BiH (PIK) “ne treba davati značaj, jer oni za RS ne postoje”, prenosi SRNA.

On smatra da je žalosno to što pravosudni organi BiH vode proces protiv, ističe, demokratski izabranog predsjednika RS i pozivaju ga na krivičnu odgovornost, iako je radio svoj Ustavom zagarantovani posao.

“Da Dodik potpisivanjem određenih ukaza o proglašenju zakona nije ispoštovao Ustav RS-a, koji je po svemu usaglašen sa Ustavom BiH, on bi mogao da krivično odgovara”, rekao je Višković i izrazio nadu da će visoki predstavnici, koji poput Schmidta, kako kaže, “nelegalno nameću zakone u BiH i lažno se predstavljaju”, jednom za to odgovarati, te da će “njihova uloga biti razjašnjena”.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision