Saturday, 25. May 2024.
Unsko-sanski kanton 11° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

15. Maja. 2024. Bosna i Hercegovina
Višković: RS ne može prihvatiti mjere za Plan rasta kojima bi bile ukinute njene nadležnosti

Premijer Republike Srpske (RS) Radovan Višković je izjavio je danas u Banjaluci da ne može prihvatiti mjere kojima bi bile ukinute nadležnosti RS u pregovorima na putu BiH ka Evropskoj uniji. “Dok sam premijer RS ne mogu prihvatiti ove tri mjere – ukidanje entitetskog veta, uvođenje call centra na nivou BiH i popunu Ustavnog suda BiH, umjesto našeg predloga da strance zamijene domaće sudije”, kazao je Višković. Prema njegovim riječima, ovim RS ne ruši evropski put BiH, već su, kako je ocijenio, ti zahtjevi “iživljavanje nad RS”.

“Pokušava se posredstvom ekonomskih mjera proturiti nešto što sa evropskim putem nema veze, već je najvećim dijelom politika”, naglasio je Višković.

Pojasnio je da je za BiH bilo 113 mjera Evropske komisije, koje su se odnosile na Plan rasta, a da su zahvaljujući najviše RS samo tri mjere ostale neusaglašene.

Višković je naveo da postojanje jednog call centar za sve usluge na nivou BiH nije u skladu sa Ustavom.

“To znači da neko ko treba pomoć vatrogasaca ili policije treba zvati Sarajevo. Zar nije logičan naš prijedlog da budu dva call centra, jedan u RS, drugi u Federaciji BiH”, kazao je on.

Prema njegovim riječima, druga neusaglašena mjera odnosi se na popunu Ustavnog suda BiH i da odluke tog suda budu obavezujuće na prostoru BiH.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision