Monday, 30. January 2023.
Unsko-sanski kanton -5° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

8. Januara. 2023. Bosna i Hercegovina
Višković: Potezanje vitalnog interesa je mimo onoga kako je zamišljeno Vijeće naroda RS-a

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković govorio je o namjerama promjene Ustava manjeg bh. entiteta kao i o izazovima u djelovanju Vijeća naroda.

Višković smatra da je Ustav RS-a zastario te da ga je neophodno mijenjati kao i da se izmjene mogu očekivati kada se u Narodnoj skupštini RS-a obezbijedi dvotrećinska većina.

Smatra da je za takvo nešto došlo vrijeme jer su pojedini amandmani spremni još od 2008. godine, ali da je sve stalo zbog procedura u Vijeću naroda.

“Potezanje vitalnog interesa u Vijeću naroda je mimo svega onoga kako je zamišljeno to vijeće. Ukoliko se obezbijedi prohodnost, Ustav bi trebao da bude promijenjen. Mi još imamo smrtnu kaznu u Ustavu, glavni grad nije Banjaluka, a ustavna kategorija je popis iz 1991. godine”, kazao je Višković za Srnu.

Naglasio je i kako zbog takvih procedura nije moguće ni reorganizirati rad vlade i ministarstava zbog postojanja nacionalnog ključ.

Podsjećamo da je novoizabrani predsjednik Republike Srpske i predsjednik SNSD-a već ranije tvrdio da Vijeće naroda treba biti ukinuto jer je ono “izmišljeno kako bi bilo kočnica Republici Srpskoj”.

Najavio je i da će se raditi na “eliminaciji Vijeća naroda iz parlamentarnog života”.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision