Monday, 16. May 2022.
Unsko-sanski kanton 26° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

25. Juna. 2016. Zanimljivosti
Virtualno putovanje kroz najveću špilju na svijetu

Son Doong, najveća špilja na svijetu otkrivena je tek 2009. Martin Edström, fotoreporter National Geographica vodi nas u središte Zemlje i pokušava dočarati njenu tajanstvenu ljepotu.

Otkrivanje Son Doonga svijetu trajalo je desetljećima. Još početkom 90-ih lokalni farmer pronašao je veliku crnu rupu u koju se nitko nije usuđivao ući- ulaz u pećinu.Farmer je obavijestio stručnjake, ali zbog guste vijetnamske džungle nije uspio ponovo pronaći put.

Crnu rupu je tražio idućih 10 godina i napokon uspio odvesti tim znanstvenika do onoga za što su ubrzo shvatili da je nešto ‘ogromno’.

Danas taj farmer, Hồ Khanh, čini dio tima od četrdeset osoba koji pomažu Edströmu u ostvarenju osjetljivog posla dokumentiranja unutrašnjosti pećine.” Da bi mogli uvezati samo jednu sliku od 360 stupnjeva potrebno je do 400 fotografija”, kaže Edström.”Potrebno je nekoliko sati pripreme jer imamo 16 kamera i 20 kilograma baterija pomoću kojih osvjetljujemo špilju.

Najveći izazov im predstavljaju slike kojima pokušavaju prikazati zadivljujuću osobinu Son Doonga-strujanje dnevne svjetlosti. To se dešava zahvaljujući velikim kružnim udubljenjima, ponikvama ili vrtačama, na stropu špilje.”Znanstvenici procjenjuju da su se ova ljevkasta udubljenja formirala stotinama tisuća godina kako se vrh urušavao.Voda je ta zbog koje dolazi do nastanka špilje i zbog rijeka koje su godinama polako tekle u jednom trenutku došlo je do urušavanja i stvaranja ovih rupa kroz koje struji svjetlost. Taj trenutak je polazna točka za nastanak života. Zahvaljujući svjetlosti unutar špilje vidimo šumski krajolik, džunglu u Zemljinoj utrobi.”, objašnjava Edström.

Kontrast tame i svjetlosti je jako teško uhvatiti na fotografijama i tim mora raditi satima kako bi osvjetljenje savršeno prikazalo zelenilo i s druge strane mrtvu tamu. Ali za Edströma dokumentiranje ovog prirodnog čuda ima daleko veći cilj od lijepih slika.”Moramo zaštititi Son Doong. Želimo da ljudi uživaju u njoj, ali granice moraju biti postavljene. Vijest da vlasti žele napraviti žičaru koja bi se protezala špiljom primili smo ako apsolutnu uvredu.”

Edström vjeruje da će njegove slike navesti ljude da stanu u zaštitu Son Doonga.” Nadam se da će preko virtualnog putovanja osjetiti da su tamo. Jer ja im želim prenijeti osjećaj da su u Zemljinoj unutrašnjosti, da šetaju netaknutom prirodom Vijetnama i shvate da je ovo dio našeg nasljeđa koje trebamo očuvati”.

Otisnite se na putovanje i krenite u obilazak Son Doong špilje: ovdje!

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision