Friday, 3. February 2023.
Unsko-sanski kanton 2° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

23. Jula. 2022. Svijet
Viktor Orban: EU treba novu strategiju u Ukrajini, sankcije Moskvi ne djeluju

Evropskoj uniji potrebna je nova strategija za rat u Ukrajini jer sankcije protiv Moskve ne djeluju, rekao je mađarski premijer Viktor Orban u subotu.

– Potrebna je nova strategija koja bi se trebala usredotočiti na mirovne pregovore i izradu dobroga mirovnog prijedloga… umjesto pobjede u ratu – rekao je Orban u govoru u Rumuniji.

Zapadna strategija izgrađena na četiri stuba

Nacionalist Viktor Orban, ponovno izabran na četvrti uzastopni mandat u aprilu, ponovio je da se Mađarska neće miješati u rat u susjednoj Ukrajini.

Orban je prije rekao da Mađarska također nije voljna podržati embargo EU-a ili ograničenja uvoza ruskog plina jer bi to potkopalo njenu ekonomiju.

Istakao je u govoru da je zapadna strategija izgrađena na četiri stuba: da Ukrajina može dobiti rat protiv Rusije oružjem NATO-a, da će sankcije oslabiti Rusiju i destabilizirati njeno vodstvo, da će sankcije više naštetiti Rusiji nego Evropi i da će se svijet organizirati u znak podrške Evropi.

Vlade u Evropi se ruše “poput domina”

Orban je rekao da je ta strategija propala, jer se vlade u Evropi ruše “poput domina”, cijene energije su porasle i sada je potrebna nova strategija.

– Sjedimo u automobilu kojemu su sve četiri gume probušene: apsolutno je jasno da se rat ne može dobiti na ovaj način – rekao je Orban svojim pristašama.

Ukrajina nikada neće dobiti rat na ovaj način “jednostavno zato što ruska vojska ima asimetričnu dominaciju”, naglasio je mađarski premijer.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision