Tuesday, 6. December 2022.
Unsko-sanski kanton 6° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

8. Jula. 2017. Bosna i Hercegovina
Vijeće za implementaciju mira u BiH pozvalo na mirnu komemoraciju u Srebrenici

Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira u BiH (PIK), razmatrajući događaje u Srebrenici te širem području uoči predstojećih komemoracija, apelovao je na učesnike svih vjera i nacionalnosti da se ponašaju dostojanstveno kako dolikuje prirodi ovog događaja.

“Napadi na ožalošćene i preživjele, kao i na učesnike, neprihvatljivi su i treba ih u potpunosti istražiti, a počinioce dovesti pred lice pravde. Nije vrijeme za provokacije nego je vrijeme da se oda počast žrtvama i razmisli o stvarnoj cijeni sukoba među ljudima”, navodi se u pisanoj izjavi visokog predstavnika u BiH Valentina Incka i članova PIK-a.

Ambasadori Upravnog odbora PIK-a su  izrazili uvjerenje da će organi na entitetskom, lokalnom i nivou BiH, kao i organizaciona tijela i svi pojedinci uključeni u organizaciju komemoracija doprinijeti uspostavljanju dostojanstvenog i bezbjednosnog ambijenta tokom trajanja predstojećih događaja, promovišući pomirenje, toleranciju, dobre odnose i miran suživot.

U izjavi se navodi da su članovi PIK-a, svjesni patnji koje su prouzrokovali zločini, potvrdili prava žrtava i preživjelih, ponovivši potrebu za ulaganjem daljih napora u pravcu pomirenja i uspostavljanja dobrih odnosa u zemlji i regionu.

“Tolerancija, prihvatanje i miran suživot su apsolutni zahtjevi civilizacija koje se zasnivaju na pravima i slobodama, demokratiji i ravnopravnosti”, navodi se u izjavi visokog predstavnika u BiH Valentina Incka i ambasadora Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira iz Evropske unije, Francuske, Holandije, Italije, Japana, Kanade, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država, Španije, Turske i Velike Britanije, saopšteno je iz OHR-a.

 

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision