Tuesday, 6. December 2022.
Unsko-sanski kanton 5° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

18. Oktobra. 2022. Region
Vijeće sigurnosti UN-a večeras o Kosovu

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija raspravljat će večeras o novom, šestomjesečnom izvještaju generalnog sekretara UN Antonija Guterresa o radu Misije UN na Kosovu (Unmik), prenosi agencija Beta.

U izvještaju za period od 16. marta do 15. septembra 2022. godine, koji će na sjednici predstaviti šefica Unmika Caroline Ziadeh, Guterres je ukazao na nestabilnu situaciju na terenu, praćenu visokim tenzijama i žustrom retorikom.

Guterres je upozorio na eskalaciju tenzija 31. jula, kada su Srbi sa sjevera Kosova postavili barikade na putevima, nezadovoljni odlukama kosovskih vlasti o izdavanju ulazno-izlaznih dokumenata i obaveznoj preregistraciji vozila na registarske oznake Kosova.

Julska eskalacija

„Događaji 31. jula na sjeveru Kosova, kao reakcija na odluke kosovske Vlade vezane za slobodu kretanja, bili su ozbiljna eskalacija koja je dovela situaciju do ivice sukoba sa potencijalno tragičnim posljedicama“, naveo je.

On je istakao značaj diplomatskog angažmana Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije za deeskalaciju situacije, kao i aktivnosti misija KFOR i EULEX na očuvanju mira i stabilnosti. Guterres je u izvještaju pozvao obje strane da pokažu uzdržanost i privrženost dijalogu radi smanjenja rizika od nove eskalacije tenzija.

Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a o radu UNMIK-a trebala bi početi u 21 sat po srednjoevropskom vremenu.

IZVOR: AGENCIJE

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision