Wednesday, 21. February 2024.
Unsko-sanski kanton 7° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

16. Novembra. 2023. Svijet
Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo rezoluciju o humanitarnoj pauzi u Gazi, ništa od potpunog prekida vatre

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija glasalo je večeras o “hitnoj i produženoj humanitarnoj pauzi i koridorima širom Pojasa Gaze”.

Dakle, rezolucijom je vijeće pozvalo na hitne i produžene humanitarne pauze u borbama između Izraela i palestinskih militanata Hamasa u Pojasu Gaze na “dovoljan broj dana” da se omogući pristup humanitarnoj pomoći.

Rezoluciju je podržalo i usvojilo 12 država koliko je glasalo “Za”. Protiv niko od članica nije bio, dok su tri zemlje – Velika Britanija, Rusija i SAD – bile uzdržane. Inače, ove tri države imaju pravo veta u vijeću, a rezoluciju je izradila Malta.

Vijeće je pozvalo “na hitne i produžene humanitarne pauze i koridore širom pojasa Gaze na dovoljan broj dana kako bi se omogućio potpun, brz, siguran i nesmetan humanitarni pristup”.

Rusija nije uspjela u posljednjem trenutku da izmijeni rezoluciju i uključi poziv na hitno humanitarno primirje koje bi dovelo do prekida vatre.

Zastoj i nesuglasice u vijeću oko glasanja uglavnom su bile usmjerena na to da li da rezolucija pozove na humanitarnu pauzu ili prekid vatre. Pauza se općenito smatra manje formalnom i kraćom od prekida vatre, o čemu se moraju dogovoriti sukobljene strane. SAD su podržale pauze, dok je Rusija insistirala na prekidu vatre, prenosi Reuters.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision