Saturday, 1. October 2022.
Unsko-sanski kanton 14° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

8. Jula. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijest dana, Vijesti
VIJEĆE MINISTARA PONOVNO O POPLAVAMA – 100.000 KM za Srebrenicu – ZA POPLAVLJENA PODRUČJA 100 MILIJUNA DOLARA

 SARAJEVO – Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva financija i trezora, utvrdilo je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Proračunu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza BiH za 2014. godinu, kojim je predviđeno preusmjeravanje više od sedam milijuna KM iz državnog proračuna za područja ugrožena poplavama u svibnju 2014. godine.
Uštede su napravili svi proračunski korisnici svojim prijedlozima kojima su pojedinačni proračuni institucija smanjeni za jedan posto, čime je ispoštovan zaključak Vijeća ministara BiH i više zaključaka sa 67. sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH o proračunskim uštedama. Zbog objektivnih šteta i nastalih troškova tijekom poplava uvažena je činjenica da su tri institucije, i to Ministarstvo obrane, Obavještajno-sigurnosna agencija i Uprava za neizravno oporezivanje izdvojile niža sredstva.
Ministarstvo financija i trezora dostavit će Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Proračunu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine za 2014. godinu Predsjedništvu BiH.
Vijeće ministara BiH zatražilo je od Predsjedništva da ovaj prijedlog zakona hitno dostavi Parlamentarnoj skupštini na usvajanje po hitnoj proceduri.
Vijeće ministara BiH ponovno je razmatralo realizaciju devet zaključaka s 96. sjednice u vezi s aktualnom situacijom nastalom uslijed prirodne katastrofe, poplava u Bosni i Hercegovini – svibanj 2014. godine, s fokusom na pripreme za predstojeću donatorsku konferenciju. Vijeće ministara BiH zaključilo je da je nužno da sve institucije nadležne za pripremu donatorske konferencije daju svoj maksimalni doprinos kako bi se donatorska konferencije uspješno održala. Na sjednici je razmatrano Izvješće o radu Koordinacijskog tijela Bosne i Hercegovine za zaštitu i spašavanje od prirodnih ili drugih nesreća u Bosni i Hercegovini.
Zaključeno je da se ovo izvješće dopuni sugestijama sa sjednice.

PROVOĐENJE ODLUKE USTAVNOG SUDA BiH
Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužiteljskim institucijama na razini Bosne i Hercegovine, kojim se provodi odluka Ustavnog suda BiH i uvode naknade za ishranu tijekom rada, prijevoz s posla i na posao, troškove smještaja i odvojenog života, u skladu s odredbama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH i pratećim podzakonskim aktima.
Prema zakonu, suci i tužitelji imaju pravo na neto naknadu za godišnji odmor u iznosu od 50 posto od svoje osnovne mjesečne plaće. Ministarstvo pravde dostavit će izmjene i dopune Zakona Parlamentarnoj skupštini BiH.
ZA POPLAVLJENA PODRUČJA 100 MILIJUNA DOLARA
Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma o financiranju (projekt hitnog oporavka od poplava) između Bosne i Hercegovine i Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA) u ukupnom iznosu od 100 milijuna američkih dolara.
Ciljevi projekta su pokrivanje kritičnih potreba i obnavljanje funkcije infrastrukture bitne za javne usluge i ekonomski oporavak u područjima pogođenim poplavama. Ministarstvo financija i trezora dostavit će prijedlog ovog sporazuma s osnovama za njegovo zaključivanje Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar Nikola Špirić.
IZ RANIJE IPA-e ZA POPLAVLJENA PODRUČJA PREUSMJERENO OKO 23 MILIJUNA EURA

Vijeće ministara BiH utvrdilo je i Prijedlog dopuna broj 2 Sporazuma o financiranju o državnom programu za Bosnu i Hercegovinu u okviru IPA komponente za pomoć tranziciji i izgradnji institucija za 2011. godinu, kojim se vrši realokacija IPA doprinosa s projekta za koje nije potrebna hitna implementacija u iznosu od 6,55 milijuna eura i stavlja na raspolaganje BiH za rješavanje posljedica poplava.
Ukupna vrijednost izmijenjenog programa iznosi 123.231.053 eura.
Istovremeno, Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog dopuna broj 2 Sporazuma o financiranju o državnom programu za Bosnu i Hercegovinu u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć za 2012. godinu, kojim će 16,39 milijuna eura s tri dosadašnja projekta biti preusmjereno na novi projekt Potpora rekonstrukciji područja pogođenih poplavama.
Vijeće ministara BiH utvrdilo je i Prijedlog dopuna broj 2 Sporazuma o financiranju između Bosne i Hercegovine i Komisije Europskih zajednica u vezi s horizontalnim programom o nuklearnoj sigurnosti i zaštiti od zračenja u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć u 2008. godini. Na ovaj način se omogućava nastavak aktivnosti i potpuna realizacija ovog projekta do 30. rujna 2016. godine.
Pojedinačni prijedlozi sporazuma bit će dostavljeni Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnicu predložena je direktorica Direkcije za europske integracije Nevenka Savić.
ZA OBILJEŽAVANJE GENOCIDA U SREBRENICI 100.000 KM
Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, donijelo je Odluku o odobravanju 100.000 KM Organizacijskom odboru za obilježavanje 19. godišnjice genocida u Srebrenici “Sigurne zone UN-a“.
JAVNI DUG NA RAZINI PROŠLE GODINE
Vijeće ministara BiH usvojilo je i uputit će Parlamentarnoj skupštini BiH Informaciju Ministarstva financija i trezora o stanju javne zaduženosti Bosne i Hercegovine na dan 31. 12. 2013. godine, koja iznosi oko 10,4 milijarde KM, od čega je vanjska zaduženost oko 7,4 milijarde KM, a unutarnji dug iznosi oko 3 milijarde KM.

Stanje javne zaduženosti Bosne i Hercegovine zaključno s 31. 12. 2013. godine ne bilježi značajna odstupanja u odnosu na prethodnu godinu s udjelom javnog duga u BDP-u od oko 40 posto. Ukupan vanjski dug Federacije BiH iznosi 4.738.199.816 KM, Republike Srpske 2.611.254.612 KM, Brčko Distrikta BiH 10.242.176 KM, a institucija BiH 44.992.742 KM.
U prošloj godini dospjele obveze po vanjskom državnom dugu servisirane su redovito, u ukupnom iznosu od 684,85 milijuna KM.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision