Monday, 4. December 2023.
Unsko-sanski kanton -1° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

7. Jula. 2017. Bosna i Hercegovina
Vijeće ministara BiH proglasilo 11. juli Danom žalosti u BiH

Vijeće ministara BiH na sjednici održanoj u četvrtak donijelo je Odluku o proglašenju 11. jula Danom žalosti u BiH.

Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama institucija BiH.

Medijske kuće na teritoriji Bosne i Hercegovine, kao i organizatori kulturno-umjetničkih i sportskih manifestacija na teritoriji BiH, dužni su prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti.

Gotovo 70 posto građana u BiH podržava ulazak u EU

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Direkcije za evropske integracije o rezultatima istraživanja javnog mnijenja „Stavovi građana o članstvu u Evropskoj uniji i procesu integracija u Evropsku uniju“ provedenog u martu i aprilu 2017. godine.
Prema informaciji, 69,2 posto ispitanika podržava pristupanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji (EU), što je za 6,8 posto manje u odnosu na prethodnu godinu.
Stanovnici koji su za ulazak u EU kao razloge podržavanja najčešće spominju uređeniju državu i društvo (37,5 posto) i slobodu kretanja ljudi, roba i kapitala (24,1 posto).
Od 17,8 posto ispitanika koji bi glasali protiv ulaska u EU, njih 54,4 posto smatra da bi se troškovi života i poreza povećali, dok je 8,4 posto ispitanih protiv ulaska u EU zbog povećanja birokratije.
Borba protiv korupcije i reforma javne uprave su najznačajnije reforme za bh. građane. Usklađivanje obrazovanja sa tržistem rada značajnije je u Federaciji BiH nego u Republici Srpskoj.
Direkcija za evropske integracije ovo istraživanje provela je u periodu od 28. marta do 10. aprila 2017. godine putem CATI metode (personalni intervjui u telefonskoj anketi) na uzorku od 1.200 ispitanika u cijeloj BiH.

Vizni režim za bh. građane i strance

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva vanjskih poslova o viznom režimu za državljane Bosne i Hercegovine i strane državljane koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu.

Formirana interresorna komisija koju će, uz predstavnike Ministarstva vanjskih poslova, činiti predstavnici nadležnih državnih ministarstava i Ureda predsjedavajućeg, a koja će u interesu BiH hitno pripremiti i predložiti izmjenu važećih propisa o viznom režimu vodeći računa o ekonomskim, turističkim i sigurnosnim aspektima, te iskustvima zemalja u regiji.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision