Tuesday, 23. July 2024.
Unsko-sanski kanton 25° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

19. Marta. 2024. Bosna i Hercegovina
Vijeće ministara BiH o Nacrtu zakona o sudu Bosne i Hercegovine

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine trebalo bi danas da razmatra novi tekst Nacrta zakona o sudu Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Ministarstvo pravde BiH.

Nacrt tog zakona ministri su razmatrali i na sjednici prošle sedmice, ali se nisu izjašnjavali o njemu.

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto je tada kazala novinarima da su trebali imati izjašnjenje o vrlo važnom zakonu koji se tiče, između ostalog, ispunjavanja kriterija za otvaranje pregovora BiH sa EU, a to je zakon o Sudu BiH, ali da se na sjednici nisu izjasnili.

“Resorni ministar je predložio da im treba još dodatno vrijeme pet do sedam dana, tako da smo izjašnjenje o ovom važnom zakonu ostavili za sjednicu koja je planirana za 19. mart”, navela je Krišto tada.

Vijeće ministara BiH bi trebalo razmatrati i Nacrt zakona o dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, kao i Nacrt zakona o dopuni Zakona o administrativnim taksama.

Pred ministrima bi se trebao naći i Nacrt zakona o zaštiti ličnih podataka.

Krišto je prošle sedmice kazala sa su nacrt tog zakona planirali staviti na dnevni red, ali se to nije desilo jer ga odbori pri Vijeću ministara BiH nisu razmatrali te nisu dobili potrebna mišljenja.

“U svakom slučaju, ovaj vrlo važan zakon bi se trebao naći na dnevnom redu sjednice 19. marta”, navela je Krišto.

Vijeće ministara BiH bi trebalo razmatrati i Prijedlog strategije i akcijskog plana provođenja Strategije integriranog upravljanja granicom u BiH za period 2024 – 2029. godine.

Trebao bi biti razmatran i novi tekst Informacije o isteku mandata vršilaca dužnosti zastupnika/agenata Vijeća ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Na dnevnom redu bi, između ostalog, trebalo da se nađe i Informacija o svim pokrenutim sporovima protiv Bosne i Hercegovine na sudovima u inostranstvu koji mogu imati dodatne finansijske implikacije na Budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision