Monday, 15. July 2024.
Unsko-sanski kanton 29° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

14. Septembra. 2023. Bosna i Hercegovina
Vijeće ministara BiH bi danas trebalo razmatrati Nacrt zakona o sudovima BiH

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine bi na sjednici zakazanoj za danas trebalo da razmatra Nacrt zakona o sudovima BiH, čiji je predlagač Ministarstvo pravde BiH.

Bilo je predviđeno da nacrt ovog zakona bude razmatran na prošlosedmičnoj sjednici Vijeća ministara, ali je skinut sa dnevnog reda.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Staša Košarac je nakon te sjednice izjavio novinarima da je na kolegiju Vijeća ministara insistirao na tome da se povuče tačka kako je to pisalo u dnevnom redu – zakon o sudovima.

“Iz domena akata koje treba da usvojimo iz domena pravosuđa, ne možemo razmatrati, i da je usaglašen, a znate da nije, zakon o sudu ni u jednom drugom aktu ako pritom nemamo pripremljen zakon o Ustavnom sudu BiH”, kazao je tada Košarac.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković je nakon te sjednice izjavio da usaglašavanja još traju, te da postoje dileme oko nadležnosti.

Ocijenio je da je ovo jako važan zakon i da nisu spremni na njegovo usvajanje sve dok u detalje ne definiraju da li je ta nadležnost ekvivalent ili je proširena “i da li je još uvijek funkcionalna kad je riječ o počinjenim krivičnim djelima u oba entiteta“.

“Zato što još uvijek nismo uskladili sve detalje, nismo bili spremni razmatrati ili usvajati ovaj dokument i poslati ga u dalju proceduru”, pojasnio je Konaković nakon prošle sjednice.

Vijeće ministara BiH bi trebalo razmatrati Prijedlog odluke o isticanju zastave Evropske unije u ministarstvima, upravnim organizacijama i drugim tijelima Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Kabinet predsjedavajuće Vijeća ministara BiH.

Predviđeno je i razmatranje Prijedloga odluke o imenovanju bh. koordinatora i zamjenika koordinatora za Instrument pretpristupne pomoći (IPA III) za period 2023.- 2027. godine, kao i Sporazuma o finansiranju Programa aktivnosti prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Srbija za period 2021-2027. godina između Evropske unije i BiH i Vlade Republike Srbije.

Pred državnim ministrima bi se, između ostalog, trebala naći i Informacija o kretanju makroekonomskih pokazatelja za januar – juni 2023. godine u BiH, kao i Prijedlog Srednjoročnog programa rada Vijeća ministara BiH 2024 – 2026. godina.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision