Wednesday, 21. February 2024.
Unsko-sanski kanton 7° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

23. Novembra. 2023. Region
Vijeće Evrope: Zemlje bivše Jugoslavije nazaduju u suočavanju s prošlošću

Neuspjeh u “potpunom suočavanju” s ratnim zločinima i temeljnim uzrocima sukoba 1990-ih godina i dalje ima razorne posljedice na poštivanje ljudskih prava, vladavinu prava i socijalnu koheziju u zemljama bivše Jugoslavije, kaže se u izvještaju Vijeća Evrope objavljenom u četvrtak.

“Vrijeme pritišće u postizanju efikasne pravde, odštete i istine za žrtve”, napisala je u izvještaju Dunja Mijatović, povjerenica Vijeća Evrope za ljudska prava, prenosi Hina.

“Značajno nazadovanje procesa suočavanja s prošlošću podudara se s negativnim trendovima u području ljudskih prava”, dodala je, navodeći, prije svega, govor mržnje.

“To u konačnici prijeti teško stečenom miru.”

Povjerenica u izvještaju ispituje nedovršene sudske procese i obaveze u pogledu suočavanja s prošlošću.

“Krivični progon za ratne zločine, potraga za nestalim osobama i pružanje odštete žrtvama nedavno su usporeni ili su stagnirali uglavnom zbog nedostatka političke volje”, navela je Mijatović.

Kaže da nisu uspjele ni druge ključne mjere, kao što su uspostava komisija za istinu i pomirenje, provjera javnih dužnosnika, suočavanje s osnovnim uzrocima nasilne prošlosti i uključiva memorijalizacija.

Također ističe negativne trendove koji su potkopali pokušaje suočavanja s prošlošću i daje preporuke o tome kako pružiti novi poticaj tranzicijskim pravosudnim procesima kako bi se stvorila budućnost u kojoj je sukob manje vjerovatan.

Povjerenica naglašava da “etnonacionalistički diskurs”, koji je “ponovo ojačao” u regiji, zajedno s porastom negiranja ratnih zločina i veličanjem ratnih zločinaca, ometa napore u smjeru pomirenja i ugrožava mir.

Prozvala je medije, vjerske vođe i javne osobe zbog širenju tih “štetnih narativa”, upozorivši na njihovu odgovornost da preokrenu te negativne trendove.

“Narativi i postupci koji izazivaju podjele i mržnje postali su opća politička strategija, uključujući oko izbora i opasno potkopavaju napore na sprečavanju ponavljanja nasilja”, rekla je Mijatović.

Naglašavajući ključnu važnost regionalne saradnje u tom kontekstu, povjerenica poziva države u regiji da ožive napore u suočavanju s prošlošću prema pravdi i pomirenju pristupom usmjerenim na žrtve i nultu toleranciju na negiranje genocida i poticanje mržnje prema drugim etničkim skupinama.

Međugeneracijska dimenzija suočavanja s prošlošću je važna, a ona uključuje angažman mladih, integrirano obrazovanje, nastavu povijesti i memorijalni centar temeljen na ljudskim pravima

“Od ključne je važnosti ojačati političku i finansijsku podršku snažnom i otpornom civilnom društvu, koje radi na tranzicijskoj pravdi. Civilno društvo trenutno je najveća nada za bolju budućnost temeljenu na ljudskim pravima i vladavini zakona”, zaključila je Dunja Mijatović.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision