Sunday, 3. December 2023.
Unsko-sanski kanton -2° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

8. Jula. 2023. Zanimljivosti
Versaj je ponovo otvorio privatne odaje Marije Antoanete za posjetioce

U dvorcu Versaj nedavno su poslije renoviranja ponovo otvorene privatne odaje francuske kraljice Marije Antoanete, koje datiraju s kraja 18. vijeka.

Kada je Marija Antoaneta željela da pobjegne od gužve i užurbanosti na kraljevskom dvoru, pribježište je nalazila u svojim malim odajama u srcu Versaja. Sada je taj dio dvorca poslije pet godina restauracije dostupan posjetiocima. Sastoji se od prostorija, stanova koji su mali u poređenju sa ostatkom kraljevske rezidencije.

Njene odaje se prostiru na dva sprata, obuhvataju dnevnu sobu, biblioteku i budoar. Marija Antoaneta je počela sa uređivanjem tog dijela dvorca 1774.godine.

„Ove odaje će posjećivati manje grupe ljude, najviše njih 10. To je dovoljno kada vidite kolike su te prostorije. One su bile namijenjene samo kraljici i njenim miljenicima. Ljudi će moći da steknu uvid u to kakav je bio njen svakodnevni život, bolje nego obilazeći bilo koji drugi dio Versaja. U njenim odajama se formina nešto poput platna na kojem svi predmeti zrače. Očigledno je da tu možete da vidite ono najbolje od francuske umjetnosti i zanata“, rekla je Helen Delale, kustoskinja za nasleđe u Versaju.

U tom dijelu Versaja su reprodukcije ukrasa iz 1784.godine, veoma važne u njenom životu, predmeti koji su pripadali kraljici. Nedugo pošto je došla u Versaj 1770.godine ona je prisvojila jedan stan, svjesna svog ranga nadvojvotkinje od Austrije i buduće kraljice Francuske. Naredila je pravljenje predmeta za ukrašavanje. Njeni zahtjevi i nestrpljivost su naišli na negodovanje glavnog kraljevog arhitekte, Angea Žaka Gabrijela.

„Marija Antoaneta je provodila dosta vremena tu sa djecom, ali i razgovarajući, čitajući ili igrajući se. Odaje pružaju veoma precizan i vjeran portret kraljice, na tom mjestu su sve crte njene ličnosti dolazile u prvi plan: nevjerovatna drskost, nestrpljivost, visoki standardi jer je uvijek ženjela za sebe najbolje, najnovije, ukus joj se mijenjao. Tokom godina sve se više povlačila u neku vrstu unutrašnjeg lavirinta u tim odajama“, rekla je Helen Delale, kustoskinja za nasleđe u Versaju.

U tim odajama je bio njen životni prostor, kontrolisan pristup ljudima sa dvora, tu se kraljica odmarala, primala djecu i odabrani krug prijatelja.

„U tim odajama su izloženi mnogi predmeti koji su pripadali kraljici. U Versaju ima dosta umjetnina, ali malo toga što je kraljica koristila u svakodnevnom životu. Tu je i pokretni sanduk u kojem je bila odjeća njenog prvog sina, budućeg nasljednika, divna je, napravljena je od ručno vezene svile, odraz je ukusa tog doba“, rekla je Helen Delale, kustoskinja za nasleđe u Versaju.

Obnavljanje ukrasa i namještaja u njenim odajama je bilo dugo i precizno, zahtijevalo je dugo istraživanje tima konzervatora u Versaju

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision